INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

légszennyezettség

iskola

greenpeace

simon gergely

Diákok játszanak a tanteremben a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. Ezen a napon véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.

Greenpeace: több magyar iskola levegője káros a gyerekek egészségére

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A Greenpeace Magyarország nitrogén-dioxid-mérési programjának eredményeként kiderült, hogy a budapesti, mérőeszközzel ellátott iskolák felénél egészségügyi kockázatot jelent a gyermekekre a levegő minősége.

A forgalmas utak mentén található iskoláknál, a gyermekek testmagasságában elhelyezett mérőeszközök, nagyobb szennyezést mutattak, mint egyes fővárosi mérőállomások – hívta fel a figyelmet Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A 17 mérési pontból 8-ban volt a légszennyezettség magasabb a határértéknél. Az is aggodalomra ad okot, hogy a környéken telepített mérőállomásokon is rosszabb eredményeket kaptak.

A fővárosban és országszerte is lépéseket kell tenni az elavult dízel járművek kitiltására

– szorgalmazta Simon Gergely. Nyugat-Európa nagyvárosaiban már kitiltották a régi dízel autókat – emlékeztetett. Eközben Magyarországon az elmúlt 15 évben megkétszereződött a dízelek száma, az asztmás betegek száma pedig több mint 2,5-szeresére – tette hozzá.

A Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője hangsúlyozta, hogy a gyermekekre fokozott veszélyt jelent a rossz levegőminőség. Több vizsgálat és felmérés bizonyítja, hogy növeli az asztma kialakulását. Simon Gergely arra a friss kutatásra is felhívta a figyelmet, amely megállapította, hogy a diesel autókból a levegőbe jutó nitrogén-dioxid évente 4 millió új asztmás megbetegedést okoz világszerte.

Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Greenpeace: több magyar iskola levegője káros a gyerekek egészségére
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018