eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Felnőtteket keresztelt meg Ferenc pápa nagyszombat este a Szent Péter-bazilikában - a nap hírei

A remény és az öröm ünnepének nevezte húsvétot Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek. Megkezdődött a 173. balatoni hajózási szezon.

Négy olasz, két dél-amerikai, egy indonéziai és egy albán felnőttet keresztelt meg Ferenc pápa nagyszombat este a Szent Péter-bazilikában fél kilenckor kezdődő vigílián. A húsvéti virrasztás szertartása a hagyomány szerint a teljesen sötétbe boruló Szent Péter-bazilika bejárati csarnokában indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter-bazilika három napja néma harangjai is.

A remény és az öröm ünnepének nevezte húsvétot Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A budapesti Szent István-bazilikában húsvét vigíliáján Erdő Péter úgy fogalmazott: Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság. Mint mondta: a kereszténység elleni erőszak és gyűlöletkeltés aggodalommal tölt el minket, de a szívünk mégis tele van reménnyel és örömmel.

Május elején Budapestre jön az olasz miniszterelnök-helyettes - írja a Magyar Nemzet. Matteo Salvini belügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal majd arról, milyen együttműködésre lát lehetőséget az EP-választások után megalakuló új Európai Parlamentben. A lap felhívja a figyelmet, hogy a jobboldali, bevándorlásellenes olasz Liga párt vezetője áprilisban Milánóban jelentette be, hogy új és folyamatosan bővülő európai politikai család született.

Hárommillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok. A tömörülések a választási irodától kapott név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel, az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni. Szombatig a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját vette jogerősen nyilvántartásba az NVB.

Már több mint 5700-an jelezték, hogy az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a 134 külképviselet valamelyikén kívánnak voksolni. Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik az EP-választás napján, május 26-án nem tartózkodnak Magyarországon, akkor szavazhatnak a 134 külképviselet valamelyikén, ha május 17-én 16 óráig kérik a külképviseleti névjegyzékbe vételt a lakóhely szerinti jegyzőtől. A Magyarországon élő külföldi uniós állampolgárok közül eddig 2700-an vetették fel magukat az itthoni névjegyzékbe.

A munkavállalók többsége az idén is a SZÉP-kártyát és a készpénzt választotta a béren kívüli juttatások közül. A SZÉP-kártyáknál a vendéglátás a legnépszerűbb 30 százalékkal, míg a szálláshely 16, a szabadidő 8 százalékos részarányt képvisel. A cafeteria-rendszer év eleji átalakulása nyomán a legnépszerűbb elemek közül egyedül a SZÉP-kártya maradt adómentes. Felmérések szerint a változások nagy vesztesei a hosszabb távú megtakarítást ösztönző önkéntes pénztárak: cafetéria-arányuk már alig éri el a 3 százalékot.

Megkezdődött a 173. balatoni hajózási szezon, miután befutott Balatonfüredre a Siófokról indult idei első személyhajó. A tarifák 100-200 forinttal nőttek az idei szezonban. A Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonos önkormányzatai és a cég vezetői is elengedhetetlennek nevezték a tervezett állami részvételt a további fejlesztésekhez. Kollár József, a vállalat vezérigazgatója arról beszélt: még nem írták alá a megállapodást a Bahart fejlesztéseit célzó, 12,6 milliárd forintos állami támogatásról, de tudomása szerint már zajlik annak előkészítése.

Volt telitalálatos szelvény az ötös lottón, a nyertes csaknem 4 milliárd 200 millió forinttal, vagyis pontosan 4 milliárd 194 millió 319 ezer 530 forinttal gazdagodott - közölte a Szerencsejáték Zrt. Emlékeztetőként a nyerőszámok: 14, 21, 53, 60 és 90. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye.

Heves szél tombol az Egyesült Államok déli részén, a viharban már öt ember meghalt. Tornádóriasztás van érvényben Georgia északkeleti részén, továbbá Észak- és Dél-Karolinában, valamint Virginiában. A szövetségi vihar-előrejelző központ adatai szerint mintegy 9,7 millió ember van veszélyben az érintett területeken.

A Columbine középiskolában történt vérengzés huszadik évfordulójára emlékeztek Colorado államban. Az Egyesült Államok történetének egyik legszörnyűbb iskolai lövöldözése 1999. április 20-án történt: az iskola két végzős tanulója 12 diákot és egy tanárt lőtt le, majd végzett saját magával.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×