INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

sertéspestis

zala megye

nébih

Több mint 300 vaddisznó pusztult el Hevesben

Több mint 300 vaddisznó pusztult el Hevesben

Infostart

A háztáji állományban még nincs fertőzés, de vannak, akik nem vállalják a szigorúbb tartási előírásokat.

Bodony, Detk, Gyöngyössolymos, Kisnána, Verpelét, csak néhány azon települések közül, amelyek határában az elmúlt tíz hónapban afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznót találtak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint Heves megyében több száz állat fertőződött meg a kórral - írta a heol.hu.

Fontos, hogy Hevesben – szemben szomszédos, fertőzött országokkal – házisertés-állományokban nem fordult elő a betegség

- közölte a Nébih.

A november–februári időszakban Heves megyében nagyobb számban (323) igazoltak új vaddisznófertőzési eseteket az ellenőrzések, részben két vadaskert érintettsége miatt is, ahol 143 fertőzött egyedet találtak. Ugyanakkor ez az adat megfelel a nemzetközi tapasztalatoknak, a szakirodalmi adatoknak. Ezek szerint ezen időszakban ­jellemző a táplálékforrás változása, s a szaporodási ösztön miatt ilyenkor gyakoribbak a vaddisznómozgások.

Szigorúbb előírások a sertéstenyésztők számára is

A házi sertések esetében közzétették a Jó ­sertéstartási gyakorlat című szórólapot, amely felsorolja a minimális járványvédelmi követelményeket, amiket a fertőzött helyen sertést tartóknak kötelezően be kell tartaniuk. A magas kockázatú részeken ajánlásként kapták meg ezt a házisertés-tartók.

A háztáji állományok gondozóinak kétharmada vállalta a magasabb szintű járványvédelmi előírások betartását. E feltételek a napi sertéstartási gyakorlatra vannak hatással, ide tartozik az udvar zártságának fokozása, a védőruházat alkalmazása, a friss zöldtakarmánnyal etetés tilalma. A feltételeket nem vállalók miatt a háztáji tartás csökkenni fog.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018