eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Több mint 300 vaddisznó pusztult el Hevesben

A háztáji állományban még nincs fertőzés, de vannak, akik nem vállalják a szigorúbb tartási előírásokat.

Bodony, Detk, Gyöngyössolymos, Kisnána, Verpelét, csak néhány azon települések közül, amelyek határában az elmúlt tíz hónapban afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznót találtak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint Heves megyében több száz állat fertőződött meg a kórral - írta a heol.hu.

Fontos, hogy Hevesben – szemben szomszédos, fertőzött országokkal – házisertés-állományokban nem fordult elő a betegség

- közölte a Nébih.

A november–februári időszakban Heves megyében nagyobb számban (323) igazoltak új vaddisznófertőzési eseteket az ellenőrzések, részben két vadaskert érintettsége miatt is, ahol 143 fertőzött egyedet találtak. Ugyanakkor ez az adat megfelel a nemzetközi tapasztalatoknak, a szakirodalmi adatoknak. Ezek szerint ezen időszakban ­jellemző a táplálékforrás változása, s a szaporodási ösztön miatt ilyenkor gyakoribbak a vaddisznómozgások.

Szigorúbb előírások a sertéstenyésztők számára is

A házi sertések esetében közzétették a Jó ­sertéstartási gyakorlat című szórólapot, amely felsorolja a minimális járványvédelmi követelményeket, amiket a fertőzött helyen sertést tartóknak kötelezően be kell tartaniuk. A magas kockázatú részeken ajánlásként kapták meg ezt a házisertés-tartók.

A háztáji állományok gondozóinak kétharmada vállalta a magasabb szintű járványvédelmi előírások betartását. E feltételek a napi sertéstartási gyakorlatra vannak hatással, ide tartozik az udvar zártságának fokozása, a védőruházat alkalmazása, a friss zöldtakarmánnyal etetés tilalma. A feltételeket nem vállalók miatt a háztáji tartás csökkenni fog.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×