eur:
396.6
usd:
370.97
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend vezetője a Hajléktalan Jézus szobra mellett a VIII. kerületi Horváth Mihály téren az alkotás átadásán 2017. április 11-én. A Jézust padon fekvő hajléktalanként megjelenítő Krisztus-ábrázolás Timothy Schmalz kanadai szobrász alkotása, első példányát 2013-ban helyezték el Torontóban. A szobor egy-egy példányát azóta több nagyvárosban is elhelyezték.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Kozma Imre: nem állhatunk másként azokhoz, akik saját hibájukból kerültek nehéz helyzetbe

Nem szabad különbséget tenni azok között, akik saját hibájukból kerültek nehéz helyzetbe és azok között, akik például üldözöttek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak nem elsősorban szolgálata, hanem küldetése van - mondta az Arénában Kozma Imre.

"Felelősek vagyunk egymásért. Ha ez nem hatja át az ember gondolkodását, magatartását, cselekedeteit, akkor bizony igen könnyen szolgáltatássá degradálódik a szolgálat is"

– tette hozzá az irgalmasrendi szerzetes.

A szolgálat alapító elnöke hangsúlyozta, nem azért van felelősségünk a másik felé, mert a közösségünk tagja, hanem egyszerűen azért, mert ő is ember. Nem állhatunk másképpen azokhoz, akik a saját hibájukból sodródtak a társadalom perifériájára, mint azokhoz, akiket valamilyen kényszerítő körülmény sodort oda.

Mint mondta, a társadalom különbséget tesz, de a szeretetszolgálat munkatársainak csak annyi a különbség, hogy amikor a gyógyírt keresik a helyzetre, nehezebb a dolguk akkor, amikor valaki önhibájából került abban a helyzetbe, amiben van. Példaként a hajléktalanok problémáját említette Kozma Imre.

„Mi elsősorban nem azzal foglalkozunk, hogy miért került oda, ezzel csak akkor foglalkozunk, amikor már jelen vagyunk az életükben”.

Ez a máltai jelenlét program - hangsúlyozta a szeretetszolgálat alapítója. A gyakorlati munkáról szólva a Máltai Szeretetszolgálat vezetője egyebek között arról beszélt, hogy egy telepfelszámolás, -integráció esetén kitelepülnek a helyszínre, jelen vannak, és ott segítenek a rászorulóknak a saját eszközeikkel.

Kozma Imre nagyon fontosnak nevezte, hogy tudatosítsák a rászorulókban: a szolgálat értük van, és minden rendelkezésére álló eszközt bevet az érdekükben. Ez azonban nem könnyű munka, sok konfliktussal jár, és önkénteseket is egyre nehezebb találni.

A cél az, hogy az emberek, akikből aztán önkéntesek lesznek felismerjék, hogy képesek vagyunk egymásért tenni "– mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×