INFORÁDIÓ 
2019. december 16. hétfő
Aletta, Etelka

vizes élőhely

világnap

wwf magyarország

sipos katalin

WWF: elfogadhatatlan irányt vett az EU szabályozás

WWF: elfogadhatatlan irányt vett az EU szabályozás

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Ma van a vizes élőhelyek világnapja. A folyók, lápok, árterek, tavak alkotta természetes vizes élőhelyek több mint 80 százaléka tűnt el a 70-es évek óta, így az itt élő állat- és növényfajok élettere is drasztikusan szűkült – hívta fel a figyelmet Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

A vizes élőhelyeknek általában a kontinenseken belüli, vízhatás alatt álló területeket nevezik. Ilyenek például a folyók és árterük, a tavak, nádasok és mocsarak. Ezek az életterek az utóbbi időben drasztikus pusztuláson mentek keresztül, az 1970-es évektől mostanáig a 87 százaléka pusztult el - mondta a szakértő.

Bár a vízi erőművek megújuló energiát termelnek és nem járulnak hozzá a klímaváltozáshoz, mégis rombolják a környezetet, hiszen a folyóvízi közösségből állóvizet hoznak létre, így a folyó eredeti élővilága eltűnik.

A WWF sikerként könyvelheti el, hogy – hosszas egyeztetés után – megakadályozta a szlovén kormány azon tervét, hogy vízierőmű-sorozatot létesítsen a Mura folyón

– tájékoztatott Sipos Katalin.

Az EU Víz Keretirányelve a vizek ökológiai állapotának helyreállítását tűzi ki célul: a nem fenntartható használat és a szennyezés miatt leromlott állapotú víztesteket mentesíteni kell a környezeti károkozástól. Ekkor tudjuk az ivóvíz és egyéb társadalmi hasznok számára a legjobban hasznosítani az vízkészletet – hangsúlyozta a WWF Magyarország igazgatója. Szerinte azonban az uniós döntéshozók asztalán éppen az van, hogy gyengítsék ezt a célkitűzést, és megengedőbb legyen a szabályozás. „Ez minden európai állam és minden európai állampolgár számára egy elfogadhatatlan irány” – vélekedett.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

WWF: elfogadhatatlan irányt vett az EU szabályozás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018