eur:
368.37
usd:
344.89
bux:
48160.56
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pixabay.com

WWF: elfogadhatatlan irányt vett az EU szabályozás

Ma van a vizes élőhelyek világnapja. A folyók, lápok, árterek, tavak alkotta természetes vizes élőhelyek több mint 80 százaléka tűnt el a 70-es évek óta, így az itt élő állat- és növényfajok élettere is drasztikusan szűkült – hívta fel a figyelmet Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

A vizes élőhelyeknek általában a kontinenseken belüli, vízhatás alatt álló területeket nevezik. Ilyenek például a folyók és árterük, a tavak, nádasok és mocsarak. Ezek az életterek az utóbbi időben drasztikus pusztuláson mentek keresztül, az 1970-es évektől mostanáig a 87 százaléka pusztult el - mondta a szakértő.

Bár a vízi erőművek megújuló energiát termelnek és nem járulnak hozzá a klímaváltozáshoz, mégis rombolják a környezetet, hiszen a folyóvízi közösségből állóvizet hoznak létre, így a folyó eredeti élővilága eltűnik.

A WWF sikerként könyvelheti el, hogy – hosszas egyeztetés után – megakadályozta a szlovén kormány azon tervét, hogy vízierőmű-sorozatot létesítsen a Mura folyón

– tájékoztatott Sipos Katalin.

Az EU Víz Keretirányelve a vizek ökológiai állapotának helyreállítását tűzi ki célul: a nem fenntartható használat és a szennyezés miatt leromlott állapotú víztesteket mentesíteni kell a környezeti károkozástól. Ekkor tudjuk az ivóvíz és egyéb társadalmi hasznok számára a legjobban hasznosítani az vízkészletet – hangsúlyozta a WWF Magyarország igazgatója. Szerinte azonban az uniós döntéshozók asztalán éppen az van, hogy gyengítsék ezt a célkitűzést, és megengedőbb legyen a szabályozás. „Ez minden európai állam és minden európai állampolgár számára egy elfogadhatatlan irány” – vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Tényleg letették a magyarok az autót? Érdekes számok érkeztek a biztosítóktól

Tényleg letették a magyarok az autót? Érdekes számok érkeztek a biztosítóktól

Messze az inflációtól elmaradó mértékben, 6,6%-kal növekedett a magyar biztosítási piac díjbevétele az első negyedévben. A biztosítók első negyedéves nyeresége 20-ról 7 milliárdra olvadt, amiben a tavaly bevezetett és karácsonykor megemelt, az év egészében mintegy 90 milliárd forintra rúgó pótadónak is komoly szerepe lehetett. A kötelező biztosításokra vonatkozó adatok alapján az üzemanyagdrágulás miatt jelentősen visszaeshetett Magyarországon az autóhasználat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×