eur:
393.72
usd:
369.42
bux:
65764.89
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kivárnak a cégek a túlóraügyben - lapszemle

A Magyar Idők a Quaestor-per folytatásáról, míg a Világgazdaság a a sajátos nevelési igényű gyerekek és tanulók számának emelkedéséről ír.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy csütörtöktől heti négy napon át tanúk kihallgatásával folytatódik a Quaestor-ügy büntetőpere, amelynek bírája a nyári ítélkezési szünetig kilencven tárgyalási napot tűzött ki. Az ügyben a bíróság eddig egy alkalommal döntött az új büntetőeljárásról szóló törvény biztosította távmeghallgatásról, amelynek keretében az eljárás egyik tanúja nyilatkozhatott a zártláncú hírközlési rendszeren keresztül.

A Népszava arról közöl cikket, hogy a cégek néhány hete még igyekeztek megtudni, mit szólnának a dolgozóik ahhoz, ha bevezetnék az évi 400 túlórát, de most már a szakszervezetek egyértelmű megtorpanást érzékelnek a cégvezetők részéről. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint visszatartó ereje van az utcai tiltakozásoknak. A cégek most inkább kivárnak: nem szeretnének ugyanis a jelenlegi felfokozott politikai hangulatban célkeresztbe kerülni.

Több mint 3200-zal 91500-ra nőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek és tanulók száma a 2018 szeptemberében kezdődött tanévben - írja a Világgazdaság. A lap a szaktárca adatai alapján kiemelte, hogy a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok száma (beleértve a logopédusokat és a konduktorokat) 10 058, néhány százzal több, mint az előző tanévben.

A Portfolio arról közölt cikket, hogy még sosem importált annyi áramot Magyarország, mint 2018-ban. A portál Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár blogjára hivatkozva hangsúlyozza, hogy a tavalyi rendszerterhelés szinte minden időszakban meghaladta a 2017-ben tapasztalt értékeket, viszont a magyar erőműpark által megtermelt bruttó villamos energia mennyisége jelentősen csökkent 2017-hez képest.

A Magyar Idők arról ír, hogy eltűnt a kínai fokhagyma a magyar piacról, azonban a sokszor kérdéses minőségű áru helyét nem a magyar, hanem a spanyol termény vette át. A statisztikai adatok szerint a múlt év első kilenc hónapjában mintegy 81 százalékkal több fokhagyma érkezett a déli országból. A magyar termelésnek tavaly az időjárás sem kedvezett, így a korábbinál is kevesebb mennyiséget takaríthattak be a gazdálkodók.

A Pénzcentrum arról készített összeállítást, hogy jelentősen változtak a jelzáloghitelek kamatai az év elején: a bankok nagy részénél jellemzően olcsóbban lehet kölcsönt felvenni. A portál szerint 2019 nagyon erős évnek ígérkezik a jelzáloghitel-piacon, a szakértők további bővülésre számítanak. A hitelezést növelheti, hogy idén továbbra is élénk marad a lakáspiac, több újlakás-projektnél is megtörténik az átadás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×