eur:
394.96
usd:
371.6
bux:
66421.22
2024. április 16. kedd Csongor

Hatalmas terület újul meg a fővárosban - lapszemle

A Világgazdaság a karácsonyi rohamról ír, a Népszava a nők fizetésével foglalkozik, míg a Magyar Időknek az ELTE BTK dékánja adott interjút.

A Népszava arról ír, hogy a budapesti demonstrációk mellett Kaposváron is tüntetés volt a túlóratörvény és a kormány intézkedései ellen. A lap kiemelte, hogy az ellenzéki pártok közös rendezvényére több százan gyűltek össze a Petőfi térre, s a fáklyás felvonulás végén a beszédeket nagyjából háromszázan hallgatták az Európa-parkban. Utasi Tamás, a közszféra dolgozóinak képviselője nemzeti munkaügyi kerekasztal összehívását követelte, és arra kérte a politikailag közönyös embereket, végre aktivizálják magukat.

A Magyar Idők arról ír, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2019-es költségvetésében van egy fontos pont, amely szerint a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karnak a felhalmozott hiány miatt karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania. Ezt a többi között létszámleépítéssel érik el, továbbá kiürítenek irodákat, előadótermeket, amelyet a kancellária hasznosít majd – mondta a lapnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. Sonkoly Gábor arról is beszélt, hogy egy állami egyetemnek politikailag semlegesnek kell lennie.

A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy a következő napok vásárlói rohama nagyban hozzájárulhat a decemberre várt 1200 milliárd forintos kiskereskedelmi rekordforgalomhoz. A kosárérték 20-25 százalékkal ugrik meg, a friss hal és a szaloncukor a sláger.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy nagyszabású beruházások előzhetik meg a 2021-re tervezett vadászati világkiállítást a fővárosban: a Hungexpo vásárközpont felújítása mellett az egész környék infrastruktúráját rehabilitálják. A cél, hogy minden fejlesztés a továbbiakban is fenntartható legyen. A hatékony megvalósítás érdekében a kormány projektcéget hoz létre, a feladatok összehangolását pedig az érintett tárcák bevonásával alakuló szervezőbizottság végzi majd.

A Népszava arról készített összeállítást, hogy jobban tanulnak, magasabb a végzettségük, mégis rosszabbul keresnek a nők. A most megjelent Munkaerőpiaci Tükör 2017-es kiadása szerint egy átlagos nő 34 évesen keres életében a legtöbbet, bruttó 245 ezer forintot, míg egy férfi 29 évesen keres ennyit. Szüléskor beszakad a nők bére, és a nyugdíjig sem érik utol a férfiakat, ennek oka részben a 3 év alatti gyermekek elhelyezésének megoldatlansága.

A Portfiolio arról ír, hogy a szakemberek által összeállított mintaportfóliókból kiderül, egyelőre óvatosan várják a jövő évet a portfóliómenedzserek, nagyobb változásokat nem várnak. A legnépszerűbb befektetési kategóriák továbbra is az alternatív eszközök, ezt követik a részvények, a pénzpiaci eszközök, majd a kötvények.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×