eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vaddisznó süldők (Sus scrofa) Pomáz környékén 2017. augusztus 16-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Felütötte fejét Szabolcsban az afrikai sertéspestis

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén egy kilőtt és egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis vírusát - mondta el az InfoRádiónak az országos főállatorvos, Bognár Lajos.

Két döglött vaddisznóban is kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát. Mint Bognár Lajos főállatorvos az InfoRádióval tudatta, az esetek miatt nincs szükség a már jelenleg is érvényes szabályok szigorítására.

"A vadászni jogosultak számára továbbra is kötelező a vaddisznótetem fokozott keresése, illetve a vaddisznóállomány gyérítése is.

Minden elhullott, kilőtt vaddisznót megvizsgálunk, és ezeket a testeket meg is semmisítjük"

- részletezte Bognár, aki szerint anyagilag mindennek az állami fedezete rendelkezésre áll.

A házisertés-tartóknak közben fokozottan kell figyelni a tartásra vonatkozó higiéniai szabályokra: bármilyen gyanús megbetegedést, elváltozást észlelnek, azt azonnal jelenteni kell az állatorvosnak.

Az afrikai sertéspestis kizárólag a házi sertésre és a vaddisznóra jelent veszélyt, közegészségügyi jelentősége nincs, megbetegedést nem okoz.

Az állatok esetében azonban az elhullás esélye 95 százalékos. A fertőzött állatok hasa vérzik, mozgása imbolygós lesz, illetve étvágytalanság lesz rajtuk úrrá.

A boncolást állatorvosra kell bízni - tette hozzá Bognár Lajos főállatorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×