eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Alvásproblémákat is vizsgálnak ezentúl a Szent János Kórházban

Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban, az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött meghúzódó okokat. A gyermekek mintegy 30 százaléka érintett valamilyen alvászavarban. Ezek kivizsgálása az agy fejlődése, a gyerek és a család életminősége, valamint a későbbi viselkedési és tanulási problémák megelőzése miatt is fontos.

A különböző kórokokra visszavezethető alvásbetegségek diagnosztizálására a társszakmák közvetlen bevonásával nyílik az intézményben lehetőség. Így neonatológus mellett gyermekek ellátására szakosodott neurológus, fül-orr-gégész, endokrinológus, pszichológus dolgozik együtt, ezért valamennyi alvásbetegség diagnózisa és szükséges kezelése megoldható - közölte a Szent János Kórház.

A poliszomnográfia alkalmazása szakmailag indokolt az újszülöttkori, csecsemőkori és gyermekkori

  • apnoék (légzéskimaradás),
  • a periodikus légzés,
  • a felületes légzés, valamint
  • az obstruktív alvászavar esetén.

A koraszülöttség, izomszövet-sorvadás, kifejezett izomtónus-csökkenés, a koponya és arc alaki rendellenességei, az újszülöttkori tüdőbetegség, a szorongásos álmok, a restless leg (nyugtalan láb) szindróma, a GOR (reflux), az epilepszia szintén hajlamosít alvászavarok előfordulására.

Egyes vizsgálatok alapján az újszülöttkorban előforduló obstruktív apnoe nagyban hajlamosít a csecsemőkori hirtelen halál kialakulására

- írta az intézmény.

A gyermekkori alvászavarok igen gyakoriak

A gyermekek mintegy 30 százaléka érintett valamilyen alvászavarban. Ennek nemcsak az agy optimális fejlődése szempontjából van rendkívüli jelentősége, hanem azért is, mert az alvászavar jelentősen befolyásolja a gyermek és családja életminőségét, és későbbi megbetegedéseket is előidézhet.

Széleskörű vizsgálatok bizonyították, hogy a korai alvászavarok hatással vannak a későbbi viselkedészavarok kialakulására, ezért figyelmet igényelnek már az első életévben.

A szülők által jelzett korai alvászavarok gyakran összefüggenek a 4-7 éves korban jelentkező viselkedési és tanulási problémákkal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×