INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

alváslabor

alvászavar

szent jános kórház

egészségügy

Alvásproblémákat is vizsgálnak ezentúl a Szent János Kórházban

Alvásproblémákat is vizsgálnak ezentúl a Szent János Kórházban

Infostart / MTI

Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban, az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött meghúzódó okokat. A gyermekek mintegy 30 százaléka érintett valamilyen alvászavarban. Ezek kivizsgálása az agy fejlődése, a gyerek és a család életminősége, valamint a későbbi viselkedési és tanulási problémák megelőzése miatt is fontos.

A különböző kórokokra visszavezethető alvásbetegségek diagnosztizálására a társszakmák közvetlen bevonásával nyílik az intézményben lehetőség. Így neonatológus mellett gyermekek ellátására szakosodott neurológus, fül-orr-gégész, endokrinológus, pszichológus dolgozik együtt, ezért valamennyi alvásbetegség diagnózisa és szükséges kezelése megoldható - közölte a Szent János Kórház.

A poliszomnográfia alkalmazása szakmailag indokolt az újszülöttkori, csecsemőkori és gyermekkori

  • apnoék (légzéskimaradás),
  • a periodikus légzés,
  • a felületes légzés, valamint
  • az obstruktív alvászavar esetén.

A koraszülöttség, izomszövet-sorvadás, kifejezett izomtónus-csökkenés, a koponya és arc alaki rendellenességei, az újszülöttkori tüdőbetegség, a szorongásos álmok, a restless leg (nyugtalan láb) szindróma, a GOR (reflux), az epilepszia szintén hajlamosít alvászavarok előfordulására.

Egyes vizsgálatok alapján az újszülöttkorban előforduló obstruktív apnoe nagyban hajlamosít a csecsemőkori hirtelen halál kialakulására

- írta az intézmény.

A gyermekkori alvászavarok igen gyakoriak

A gyermekek mintegy 30 százaléka érintett valamilyen alvászavarban. Ennek nemcsak az agy optimális fejlődése szempontjából van rendkívüli jelentősége, hanem azért is, mert az alvászavar jelentősen befolyásolja a gyermek és családja életminőségét, és későbbi megbetegedéseket is előidézhet.

Széleskörű vizsgálatok bizonyították, hogy a korai alvászavarok hatással vannak a későbbi viselkedészavarok kialakulására, ezért figyelmet igényelnek már az első életévben.

A szülők által jelzett korai alvászavarok gyakran összefüggenek a 4-7 éves korban jelentkező viselkedési és tanulási problémákkal.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018