eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az újpesti vasúti híd látképe, háttérben a régi gázgyár felújított épületei Óbudán. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Óbudai szennyezés: évek óta tud róla a kerület és a vízművek is

Budapest ivóvízellátása biztonságos - így reagált az óbudai rákkeltő anyagokról szóló hírre a Fővárosi Vízművek, hozzátéve azt, amit az óbudai önkormányzat is hangsúlyoz, évek óta tudnak a problémáról.

A vízművek számára évek óta ismert az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítésével kapcsolatos probléma, "amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé" - írta közleményében a Fővárosi Vízművek.

A vízművek hosszú évek óta a rendkívüli helyzetekben jól kialakított, különleges protokoll szerint üzemelteti ivóvízellátó rendszerét, amelynek része a fokozott ellenőrzés, másrészt - amennyiben a kockázat ezt indokolja - az érintett kutak kizárása a vízellátó rendszerből, illetve "ürítőre" járatása.

"Az utóbbi hónapokban tapasztalt dunai kisvízállásra való tekintettel a mintavételek és a vizsgált paraméterek száma a megszokottnál is magasabb. Vizsgálati eredményeink szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége a hálózati ivóvízre vonatkozó összes követelménynek megfelel."

Nincs lakossági vízbázis a volt gázgyár területén

A Pest Megyei Kormányhivatal közleménye szerint az Óbudai Gázgyár területén lakosságot ellátó vízbázis nincs, Budapest lakosságát ivóvízzel a Szentendrei, valamint a Csepel szigeti vízbázis kútjai látják el, így

az eset Budapest lakosságának ivóvízfogyasztását nem veszélyezteti, a főváros ivóvízellátása biztonságos.

Az elvégzett vizsgálatok szerint a Duna vízhozamához képest - még alacsony vízállás esetén is - a talajvízzel elenyésző mennyiségű szennyezőanyag jut be, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki.

A tájékoztatás szerint pénteken a kormányhivatal, valamint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai ellenőrzést végeztek, hogy eldönthessék, a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés.

A kerületi önkormányzat szerint csak a tulajdonos léphet

A III. kerület önkormányzat közleményében a vízművekhez hasonlóan azt írta, hogy

a Duna alacsony vízállása nyomán újra felszínre került és láthatóvá vált az évtizedek óta tudott tény,

hogy az egykori Gázgyár szennyezett talajából mérgező anyagok szivárognak a folyóba.

A közlemény szerint Bús Balázs polgármestere már 2009 óta figyelemmel kíséri a területet érintő folyamatokat, tudomása van a kármentesítést célzó korábbi tárgyalásokról, érdemi lépéseket azonban csak a terület tulajdonosa, a NKM Földgázszolgáltató Zrt. tehet.

A gázgyár területe nem kerületi önkormányzati tulajdon, kármentesítése nem az önkormányzat feladata.

Mint írták, üdvözlik az üggyel kapcsolatos, kiemelkedő sajtóérdeklődést, mert reményeik szerint ennek nyomán új lendületet vehet az elmúlt években holtpontra jutott folyamat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×