INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

örökbefogadás

roma

elfogadás

Örökbefogadás: a szomszédok és a rokonok a legkevésbé elfogadók

Örökbefogadás: a szomszédok és a rokonok a legkevésbé elfogadók

Infostart / InfoRádió

Minden második örökbefogadó szülő kapott már negatív megjegyzéseket a környezetétől - derül ki az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa friss felméréséből. Az előítéletek leggyakrabban a gyermek származásáról szólnak.

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa november 9., az örökbefogadás világnapja alkalmából felmérést jelentett meg, amelyben azt találták, hogy noha tapasztalható javulás a társadalomban, még mindig jelen van negatív előítélet a témában.

"Az örökbefogadó szülők 50 százaléka tapasztal rendszeresen negatív megjegyzést vagy kritikát azzal kapcsolatban, hogy miért fogadtak örökbe"

- fogalmazott az InfoRádiónak Szlankó Viola gyermekjogi tanácsadó. A rosszallók általában a gyermek vér szerinti származására, sok esetben romaságára utalnak. Ez ráadásul, mint Szlankó megjegyezte, csak az egyik nehézsége az örökbefogadó szülőknek: sok esetben 4-5 évet várniuk kell a gyermekre. "Ezt az időt akkor lehet csökkenteni, ha a párok idősebb gyermek örökbefogadását is vállalják" - tette hozzá.

Az utóbbi években elmondása szerint jelentősen nőtt az örökbefogadó szülők rugalmassága - a kort és a származást illetően is -, ez részben köszönhető a kötelező felkészítő tanfolyamnak, amin a párok részt vesznek; ezen a szemléletváltásuk is megtörténik.

"Az örökbefogadó szülők elsősorban nem maguknak keresnek gyereket, hanem átmennek azon a pszichológiai folyamaton, hogy megértik, igazából a gyereknek keresnek örökbefogadó szülőt" - hangsúlyozta Szlankó Viola.

A kutatásból az is kiderül, a szülők ma már egyre nyíltabban vállalják az örökbefogadás ügyét. Hogy korábban ez miért volt másképp, arról a szakember azt mondta, ma már nem csak egy férfit és egy nőt a vér szerinti gyerekeikkel tekint családnak a társadalom.

A számok nyelvén

A kutatás közel 500 ember megkérdezésével készült. A válaszokból kiderült, hogy az örökbefogadókkal a legkevésbé toleránsak

  • a szomszédok (33 százalék),
  • a rokonok (29 százalék),
  • a barátok (28 százalék),
  • valamint a gyermek óvodájában, iskolájában dolgozó pedagógusok (26 százalék) voltak.

A vér szerinti szülők elítélése igen gyakori (43,3 százalék), de a "nem szülő" nőket is sokan bántják, hogy "miért nem szültek inkább".

Minden hatodik örökbefogadó családnak szakadt már meg valamilyen kapcsolata az örökbefogadás miatt.

Az örökbefogadók közben 82 százaléknyian támogatják, hogy gyermekük idővel felvegye a kapcsolatot a vér szerinti rokonokkal.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Örökbefogadók nehézségei - Szlankó Viola
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018