eur:
393.3
usd:
367.97
bux:
66129.98
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Óriási növekedés az örökbefogadottak számában - már az idősebbek felé is nyitnak a szülők

Nyitottabbak lettek az örökbefogadó szülők és a jogszabályi környezet is változott, ezek tették lehetővé a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese szerint, hogy tovább nőtt tavaly az örökbefogadott gyermekek száma.

Tízéves távlatban tavaly nőtt először ezer fölé az örökbefogadások száma Magyarországon – közölte a Magyar Hírlap a Központi Statisztikai Hivatal elemzésére hivatkozva. A dokumentum értelmében a pozitív trend mögött az örökbefogadási engedélyek számának növekedése mellett a jogintézmény társadalmi megítélésének javulása áll:

mind a közvélemény, mind pedig a szociális szféra intézményei egyre kedvezőbbnek tartják az örökbefogadást, ami egyre több gyermeknek ad lehetőséget arra, hogy valódi családban nevelkedjen.

Both Éva, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese az InfoRádió megkeresésére a növekedés okának vélt tényezők közül kettőt emelt ki, egyrészt azt, hogy 2014-től változott a gyermekvédelmi rendszer jogi szabályozása, ami bevezette a gyermekvédelmi gyámság jogintézményét.

Másrészt, hogy a szakmapolitikai törekvések és a szabályozás összeértek, aminek hatására megnőtt az örökbefogadásra jelentkezők száma, és elfogadóbbak az örökbefogadásra jelentkezők a gyerekekkel kapcsolatban.

Korábban ugyanis a legtöbb jelentkező inkább fiatal gyermeket akart örökbe fogadni, bizonyos életkor fölött már nem is nagyon vették örökbe az érintetteket, mára azonban ez is megváltozott.

Mára már a magasabb életkorú gyerekek felé is nyitottak az örökbefogadók, annak köszönhetően, hogy elfogadják a gyerek múltját, a kapcsolódásokat, és természetesnek kezelik. Ez igaz az eltérő fejlődésmenetű, vagy az eltérő származású gyerekek elfogadására is - vélekedett Both Éva.

Az elmúlt négy évben jelentősen emelkedett az örökbefogadásra alkalmasnak nyilvánított személyek száma is:

2017 végén már 2700-an rendelkeztek alkalmassági határozattal, így a várakozási listán szereplő szülők száma csaknem másfélszerese lett a négy évvel korábbinak.

A statisztika szerint tavaly a legtöbb gyermeket a fővárosban adták örökbe, majd Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következett.

Jelenleg nagyjából 2000 gyermek vár örökbefogadásra az országban, ebből csaknem 180 Budapesten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×