INFORÁDIÓ 
2019. október 15. kedd
Teréz

kásler miklós

emmi

egészségügy

nka

nat

oktatás

aréna

Budapest, 2018. augusztus 17. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az állami kitüntetések és szakmai díjak augusztus 20-a alkalmából rendezett átadó ünnepségén a Pesti Vigadó dísztermében 2018. augusztus 17-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Kásler Miklós: elkészült a sürgősségi osztályok tehermentesítését célzó javaslat

Infostart / InfoRádió

A sürgősségi osztályok helyzetének rendezéséről, az alapellátásról, és az öt nemzeti egészségprogramról már elkészültek az előterjesztések – közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette, hogy a magán- és az állami egészségügyi szektor szétválasztásáról szóló javaslatsorozat első részét is befejezték.

Az alapellátás megerősítése lehet a sürgősségi osztályok tehermentesítésének egyik alapja – erről beszélt az emberi erőforrások minisztere. A sürgősségi részlegekről szóló javaslat már elkészült, de a kormány még nem fogadta el – mondta Kásler Miklós.

A kórházakban diszpécser-szolgálat működne, ahol a beteg elsőként bejelentkezne, majd ott célirányosan irányítanák a kórház azon részlegére, ahol a megfelelő ellátás történik. A tárcavezető szerint a jelenlegi 5-6 órás sorokat a negyedére lehetne így csökkenteni.

Kásler Miklós fontosnak tartja a magán- és az állami egészségügyi ágazat szétválasztását, ehhez szerinte jogilag és szakmailag is rendezett viszonyokra van szükség. Erről cselekvési sorozatot kell kidolgozni, amely első része hamarosan a kormány elé kerülhet. Hozzátette, hogy a hálapénz rendszert is minél hamarabb meg kellene szüntetni.

„Előnye nincs, de hátránya annál több”

– fogalmazott. Ennek feltétele olyan jövedelmi viszonyok kialakítása, amely megfelelő életkörülményeket teremt az orvosoknak, a nővéreknek, az asszisztenseknek, az ápolóknak és a kisegítő dolgozóknak egyaránt – tette hozzá.

„Nyilvánvalóan, hogy a teljesítményt valamilyen formában viszonozni kell.”

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az öt önálló népegészségügyi program idejében elkészült. Mint mondta: ezek alapján rajzolódik ki a magyar egészségügyi struktúra. Az öt betegségcsoport ellátásához a kórházakban a megfelelő osztályokat, részlegeket és egységeket kell létrehozni. A népegészségügyi program „azt jelenti, hogy

mindent köré rakunk az öt kiemelt betegségcsoportnak, ami előfordulhat a magyar egészségügyben”

– jegyezte meg Kásler Miklós.

A terv kidolgozását a tisztiorvos és hivatala 3-4 héten belül elkészíti – ígérte. Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy ha meghatározták a különböző egészségügyi szintek tevékenységét, akkor lehet ehhez hozzárendelni a finanszírozást, az eszközöket és a dolgozókat.

Változások a kultúrában és az iskolákban

A 25 éves Nemzeti Kulturális Alap (NKA) betöltötte feladatát, de működése megváltozhat – hívta fel a figyelmet az emberi erőforrások minisztere.

„Nagyon sokat változnak az idők”, éppen ezért meg kell vizsgálni a kultúra finanszírozását,

az NKA felépítését és működését.

„Nem tartom kizártnak, hogy ez változik” – emelte ki.

A nemzeti Alaptanterv kidolgozása folyamatosan halad, még a héten is érkeztek erről vélemények – tette hozzá Kásler Miklós. A beérkezett sok száz észrevétel feldolgozása folyamatosan történik. A kerettanterv véleményezése azonban csúszik, „pedig ugyanannyira lényeges, mint az alaptanterv”. A miniszter ennek ellenére úgy véli, ezzel is végeznek novemberben.

Az új alaptantervet a tárcavezető szerint be lehet vezetni 2019 szeptemberében. Mint mondta: nincs veszteni való idő, de nem ez a legfontosabb cél. „Meg kell jelennie az oktatásban is és a nevelésben is mindazon körülménynek, ami magyarrá tesz bennünket és ami az életkörülményeinket befolyásolja” – fogalmazott, hozzátéve: a legkorszerűbb ismereteket és módszereket is be kell vezetni az oktatásba, és a pedagógusok továbbképzését is ki kell alakítani.

„Nem az a cél, nem az az abszolút prioritás, hogy egy év múlva bevezessük, hanem az, hogy legyen jó”

– hangsúlyozta a Nemzeti Alaptantervről.

Kásler Miklós az Aréna című műsorban arról is beszélt, hogy már döntöttek arról, ki vezeti tovább az Operettszínházat, de ezt még nem közölhetik. A Petőfi Irodalmi Múzeum irányítására már elkészült a pályázat, ami viszont még nem nyilvános.

Nyitókép: Mónus Márton (MTI)

Kapcsolódó hang

Kásler Miklós az egészésügyről
 


Kásler Miklós az oktatásról és a kultúráról
 


Kásler Miklós a NAT-ról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018