INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

balaton

zaj

önkormányzat

Zajos tevékenységek a Balaton körül - csendrendeletek a tónál

Zajos tevékenységek a Balaton körül - csendrendeletek a tónál

Infostart

Gyakran felmerülő probléma, különösen kisebb településeken, hogy vajon mikor kell eltűrnünk a körülöttünk élők zajos tevékenységeit – fűnyírást, flexelést, építkezések zajos gépeit.

Veszprémben a kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajos tevékenység, így például motoros fűnyírás, fakivágás – leszámítva a veszélyelhárítást – nem végezhető munkanapon 20 és 7 óra között; munkaszüneti napon – vasárnap és ünnepnap kivételével – 20 és 8 óra között; vasárnap és ünnepnapon 18 és 8 óra között.

Építési, bontási, szerelési tevékenység végzése tilos munkanapon 20 és 7 óra között, munkaszüneti napon – vasárnap és ünnepnap kivételével – 18 óra és 8 óra között, vasárnap és ünnepnapon 12 és 8 óra között. A társasházban és lakásszövetkezeti épületben a szervezeti és működési szabályzatban és a házirendben meghatározott rendelkezést kell figyelembe venni. A rendelet azt is szabályozza, hogy a vendéglátóegységek szabad téren 22 óráig szolgáltathatnak zenét - írja a Veol.hu.

Alsóörs

Alsóörsön a zajjal kapcsolatos tudnivalókat a környezetvédelmi rendelet tartalmazza, közölte Hebling Zsolt polgármester. Újdonság náluk, hogy a motoros kerti gépek, építkezéseken használt zajos eszközök üzemeltetése 19 órától reggel 8 óráig, szombat–vasárnap és ünnepnapokon pedig reggel 9-ig tilos. Június 1-jétől augusztus 31-ig pedig 12 és 13 óra között hétköznap sem lehetséges.

Vendéglátó-, szórakozóhelyen szabadtéri zenét lehet működtetni május 15. és szeptember 15. között 23 óráig, hétvégén 24 óráig, az év többi részén 22 óráig. Szabadban, nyitott ajtajú, ablakú helyiségben a csendet hangos énekléssel, zenéléssel vagy más módon nem lehet zavarni. A polgármester utalt rá, a szabályokról évente írásban tájékoztatják az embereket, év elején postán küldik ki ezeket a tájékoztatókat. Hebling Zsolt aláhúzta, áramszünetnél előfordul, hogy a nyaralókon a riasztó napokig vijjog. Ezért célszerű, ha a szomszédok ismerik egymás telefonszámát.

A polgármester a tapasztalatokról elmondta, a déli csendes pihenőt gyakran többen megsértik.

Alsóörsön több nagy építkezés is zajlik, emiatt sok panasz érkezett az önkormányzathoz a közelben élőktől, de a munkát végzőktől is az erős hangot érintő új korlátozás miatt.

Többször konfliktust okoznak a zenei rendezvények, fesztiválok, amelyek fontosak a település életében. A kempingben lévő négy fesztivál közvetlen önkormányzati bevétele évente meghaladja a 25 millió forintot, nem beszélve a közvetett, a partnereknél, szobakiadóknál, szolgáltatóknál jelentkező bevételekről. A többség belátja, hogy a turizmusból élő községben a vendégek egy része a rendezvények miatt érkezik, a világ bármely turisztikai térségében ugyanez a helyzet.

Több vendéget viszont zavar a zaj.

– Ezért a szervezőkkel ősszel értékeljük a főszezont, és új zajrendeletet alkotunk – fogalmazott Hebling Zsolt. Hozzátette, nyáron magánterületen egy cirkusz 50 napig működött, és a hangos műsor a környék ingatlantulajdonosait zavarta. Panaszolták, hogy este nem tudtak pihenni teraszukon, kertjükben. Az önkormányzat tervezi, hogy jövőre ezen is változtatnak.

Balatonfüred

Balatonfüred honlapján tette közzé az önkormányzat csendrendeletét, mely szerint a város belterületén zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység végzése – kivéve a közcélú hibaelhárítást –, valamint motoros és elektromos gépek használata hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap tilos. A belterületen június 1. és augusztus 31. között a déltől 3 óráig tartó csendes pihenő időszakában nem lehet olyan tevékenységet végezni, készüléket, berendezést üzemeltetni, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-, illetve rezgésterhelést okoz. Vendéglátóegységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények zenét május elseje és szeptember 30. között 24 óráig, egyéb időszakban 22 óráig adhatnak.

A rendelet megszegése szabálysértésnek minősül, az elkövető 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, ami ismételhető. Azok, akik a rendeletet nem tartják be, a szabálysértési törvény alapján helyszíni bírságra is számíthatnak. A rendelet betartását az elsőfokú környezetvédelmi hatóság és a közterület-felügyelet ellenőrzi.

Tihany

– Egész évben, de főleg az idegenforgalmi időszakban tapasztaljuk, hogy

sok tihanyi lakos vagy vendég panaszkodik arról, hogy zaj miatt nem tud pihenni, aludni – mondta Németh Tünde, Tihany jegyzője.

Ezért a zaj kapcsán rendeletet alkottak, amelyben figyelembe vették mindenkinek az érdekét. Eszerint magánszemély a tulajdonában, használatában lévő ingatlanon hanggal járó kerti munkát csak hétköznap 7 óra és 20 óra között, szombaton 9 óra és 12 óra között végezhet. Ezeket a munkákat Óvár és Cserhegy településrészeken hétköznap 7 óra és 20 óra között, szombaton 9 óra és 12 óra között, illetve 16 óra és 20 óra között lehet elvégezni. A jelzett időn túl vasárnap, valamint ünnepnapokon tilos hangoskodni.

20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap, június 1. és augusztus 31. között mindennap reggel 7 és 9, valamint a 12 és 15 óra közötti csendes pihenő alatt tilos minden olyan tevékenységet végezni, berendezést működtetni, amely zavaró. Ilyen például az építés, bontás, a motoros és elektromos gépek használata, hangjelzést használó kereskedelmi járművek. Mindezek alól kivételt jelentenek a szabadtéri színpadon rendezett előadások, az önkormányzati rendezvények, hajóállomások és strandok tájékoztatói. Egyedi esetekben hajnali négy óráig a polgármester engedélyezheti a hangos berendezések működtetését.

Közterületi rendezvényt a szervezőnek 15 nappal a program előtt kérvényeznie kell a polgármestertől. Ha a rendezvény a környéken élők nyugalmát zavarná, a kérelmet elutasíthatják.

Balatonkenese

Fűnyírás és építési tevékenység kapcsán érkezik olykor bejelentés a városházára, ám ez éves szinten elenyésző számú – tájékoztatott Balatonkenese önkormányzata. Az utóbbi években ezzel kapcsolatban nem szabtak ki bírságot a településen. A város a zajkeltésből fakadó esetleges problémáknak a lakosság informálása révén próbálja elejét venni, tájékoztatást adnak ki az előírásokról, előzetesen értesítik a lakosságot a nagyobb zajhatással járó tevékenységekről. Balatonkenesén a város képviselő-testületének 2015-ös önkormányzati rendelete határozza meg az ember egészséghez, egészséges környezethez való jogának védelme érdekében a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályokat. Ebből kiderül, a város belterületi magánterületein zajkibocsátással járó, hangosító berendezést alkalmazó rendezvények hétfőtől szombatig 9–22 óráig, vasárnap és munkaszüneti napokon egész évben 10–22 óráig szervezhetők, de nem engedélyezett például a szabadtéri zajkeltő rendezvény vagy élő zene az éjféltől reggel 9 óráig terjedő időtartamban.

A kerti összejövetelek és családi rendezvények megtartásakor fokozottan kell ügyelni a szomszédok nyugalmának biztosítására.

Aki a rendeletben foglalt szabályokat megsérti, 5000–50 ezer forintig terjedő helyszíni, vagy magánszemélyként 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Balatonfűzfő

Balatonfűzfőn a közösségi együttélés szabályairól szóló 2016-os rendelet szabályozza a zajkeltéssel járó tevékenységeket. Eszerint hétköznaponként 20 órától reggel hét óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap, továbbá június 1. és augusz­tus 31. között mindennap 12 és 15 óra között tilos olyan tevékenység végzése, készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-, illetve rezgésterhelést okoz. A rendelet ezek közé sorolja az építési, bontási, szerelési tevékenységet – kivéve a közcélú hibaelhárítást –, a motoros és elektromos gépek, valamint a szabad térben üzemeltetett mozgó vagy fix telepítésű hangsugárzó berendezések használatát. A rendelet megszegését közigazgatási bírsággal bünteti, eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás magánszemély elkövetője kétszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetője kétmillió forintig terjedő közigazgatási vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018