eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az európai parlamenti választás kampánya volt a központi téma a kötcsei polgári pikniken - a nap hírei

Megkezdi a felkészülést az uniós és önkormányzati választásokra az MSZP, a párt stabil, egységes politikát ígér. Egy jelenleg börtönbüntetését töltő férfit gyanúsít a rendőrség az öt évvel ezelőtti soroksári gyilkossággal.

A jövő májusi európai parlamenti választás kampánya volt a központi téma a kötcsei polgári pikniken. A hagyományosan zárt körű találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is előadást tartott. A rendezvény előtt Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter arról beszélt: a bevándorláspárti többség egy utolsó, kétségbeesett támadást indít Magyarország ellen a Sargentini jelentéssel. A dokumentum jövő keddi brüsszeli tárgyalásáról úgy vélte: mindegy, milyen döntés születik, mert egyre kevésbé számít a bevándorláspárti többségnek a véleménye. Legutóbb júniusban rendeztek polgári pikniket, akkor a kormányfő egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a 2019-es európai parlamenti választás az értékek és a kultúrák küzdelme lesz.

Egységes, stabil, elszánt és emberi politikát folytat a következő időszakban az MSZP - mondta az ellenzéki párt választmányának elnöke. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: a párt megkezdi a felkészülést az uniós és önkormányzati választásokra. Az uniós választásokra utalva kiemelt célnak nevezte, hogy meg tudják őrizni a keleti és nyugati nyomásnak is ellenálló, egységes Európai Uniót, és felvegyék a harcot a szélsőjobboldal megerősödésével szemben. Tóth Bertalan, a párt elnök-frakcióvezetője az oktatási rendszer és az egészségügyi ellátás helyzetének rendezését sürgette.

A Magyarország számára kedvező változtatásokat tartja támogathatónak az unió költségvetésében a pénzügyminiszter. Varga Mihály a távirati irodának az uniós pénzügyminiszterekkel tartott szombati bécsi tárgyalásai után arról beszélt: a beruházások arányának növelésére vonatkozó célkitűzések támogatandók, ugyanakkor az elképzelés nem kezeli kellő súllyal a földrajzi egyenlőtlenségeket, és ezzel az egész unió gazdaságát és versenyképességét gyengítheti. A strukturális reformokat érintő javaslatokról szólva a miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tervezett kohéziós politika tovább korlátozná a tagállamok tervezési és döntéshozatali mozgásterét az uniós források felhasználásánál.

Ismét a demográfiai fordulat szükségességéről beszélt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a közgazdász-vándorgyűlés záró ülésén Debrecenben úgy fogalmazott: 2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya a népességen belül meghaladja majd a 30 százalékot, a szülőképes korú nők száma pedig a 2018-as 2,2 millióról 1,4 millióra csökkenhet. Az államtitkár szerint a gyermekvállalási kedv növeléséhez a jelenleginél több családbarát munkahelyre van szükség. A közgyűlésen Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelős államtitkár megismételte: a kormány stratégiai célja, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen, ehhez a többi között javítani kell az ország és a vállalkozások versenyképességét, folytatni kell a béremelést.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte el a fődíjat a Hét Domb Filmfesztiválon, amelynek záróeseményét szombaton tartották Komlón. Nagyjátékfilm kategóriában a Brazilok, a kisjátékfilmek közül a Bújócska lett első helyezett. Animáció kategóriában a Horváth Mária által rendezett Cigánymesék/Hogyan lett az ember? című alkotását, a dokumentumfilmek közül Moharos Attila Ballada egy szolgafiú emlékére című filmjét, az ismeretterjesztő és természetfilmek közül Boros Ferenc és Horváth Zoltán Egy barázdát én is hagytam című alkotását találták a legjobbnak.

Egy negyvenéves, jelenleg lopás miatt börtönbüntetését töltő férfit gyanúsít a rendőrség a soroksári nő meggyilkolásával. A 36 éves helybeli nőt kocogás közben támadták meg. A kiemelt ügyeket felderítő főosztály vezetője elmondta, hogy az 5 évvel ezelőtt történt bűncselekmény helyszínén hátrahagyott biológiai nyomok megegyeznek a férfitől vett DNS-mintával. A rendőrség több mint 1800 embertől vett DNS-mintát. A szakértők a héten jelezték, hogy találtak egyezést. A gyanúsított nem tett vallomást.

Voksolásra szólította fel a macedónokat a szeptember 30-ai népszavazáson a német kancellár Szkopjéban. Angela Merkel történelmi lehetőségnek nevezte az ország nevének megváltoztatására vonatkozó referendumot. Úgy vélte: számos feladat áll még Macedónia előtt a teljes jogú uniós tagság elnyeréséig, de a csatlakozás legfontosabb előfeltétele a sikeres népszavazás. Ha a referendum sikeres lesz, Macedóniát a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni. Ezzel lezárul a 27 éve tartó névvita Görögországgal.

Japán északi részén a hivatalos közlés szerint 35-re emelkedett a Hokkaidó szigetén történt földrengés halálos áldozatainak száma, három embert továbbra is eltűntként tartanak számon. Abe Sindzó miniszterelnök kormányülésen jelentette be, hogy vasárnap a katasztrófa sújtotta Hokkaidó szigetére látogat a 6,7-es erősségű földrengés miatt. A helyi prefektúra szerint több mint 600-an sérültek meg a természeti csapásban, miközben sorozatos utórengések rázzák a térséget. Japánt az idei nyáron természeti csapások egész sora sújtotta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×