eur:
393.97
usd:
369.38
bux:
65756.88
2024. április 23. kedd Béla

A kormány minden lehetséges módon igyekszik támogatni a kórházakat - a nap hírei

Megtörtént a fordulat, Magyarország rajta van a felzárkózási pályán - jelentette ki a Nemzeti Bank elnöke. Még több rejtett eszközzel lépne fel a szabálytalankodó autósok ellen a rendőrség.

Bővítené a rendőrség a közúti ellenőrzési módszerek, eszközök körét például rejtve használt készülékekkel. Az ORFK kommunikációs szolgálata azt írta: mostanra bebizonyosodott, hogy az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentenek általános visszatartó erőt. A közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van.

Igen szoros szavazásra számít a magyarországi különjelentés ügyében az Európai Parlament jövő heti ülésén a dokumentumot összeállító Judith Sargentini. A holland zöldpárti jelentéstevő szerint a dokumentum olyan nemzetközi szervezetek értékelésein, bíróságok ítéletein alapul, amelyeknek senki nem kérdőjelezheti meg a függetlenségét.

Megtörtént a fordulat, Magyarország rajta van a felzárkózási pályán - jelentette ki a Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György a közgazdász vándorgyűlésen azt is hangsúlyozta: eljött Közép-Európa, a V4-országok ideje. Hozzátette azonban, hogy megoldást kell találni a demográfiai kihívásokra és a magas hozzáadott értékű termelésre kell ösztönözni a vállalatokat, a felsőfokú oktatást pedig fel kell zárkóztatni a nyugati színvonalhoz.

A kormány azt szeretné, ha nőne az egészségügyi szakdolgozók megbecsültsége, ennek érdekében több intézkedés is szükséges a következő időszakban - mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Nagy Anikó a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kongresszusán hangsúlyozta: a megbecsültségnek nemcsak bérekben, hanem a szakképzésben, az ösztöndíjakban, a lakhatás körülményeinek javításában, a pálya népszerűsítésében, a betegbiztonságban, az intézmények fejlesztése terén is meg kell mutatkoznia.

Már több mint 10 ezer fiatalnak térítette vissza a sikeres nyelvvizsga díját az állam. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke azt közölte, hogy a beadott igénylések száma lassan eléri a 20 ezret. Novák Katalin családügyi államtitkár felidézte, hogy a kormány korábbi döntése nyomán idén január elsejétől az állam minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti egy, legalább komplex középfokú nyelvvizsga díját.

Környezettudatos szemléletformálásra összesen 250 millió forintot nyert csaknem száz civil és egyházi szervezet, valamint önkormányzat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hulladékgazdálkodással összefüggő lakossági szemléletformálást támogatja. A nyertesek rendezvényeket, tanulmányutakat és táborokat szervezhetnek, kiadványokat készíthetnek. A pályázók 1 és 3 millió forint közötti összegre nyújthattak be javaslatokat.

Árvízvédelmi és vízpótlási feladatokat ellátó nagyműtárgyakat korszerűsítenek a Dunán, a Tiszán, a Rábán és a Répcén, a munkák több mint 13 milliárd forintba kerülnek. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, ezeknek a műtárgyaknak az állapota jelenleg elhanyagolt, pedig nagy szerepük van árvízkor és aszálykor egyaránt. A fejlesztést az Európai Unió 85 százalékkal támogatja, a maradék részt a magyar állam biztosítja.

A Richter-skálán 6,7-es erősségű földrengés volt Japán északi részén, Hokkaidó szigetén. A rengés utáni földcsuszamlás házakat sodort el, 9-en meghaltak több száz ember megsérült, 30-an eltűntek. 3 millió háztartásban még mindig nincs áram, egy atomerőmű több reaktora is leállt. A kiégett fűtőelemek hűtését átmenetileg tartalék generátorok biztosítják. Zárva tart a hokkaidói repülőtér, a szigeten minden vonatközlekedés leállt, nem jár a szuperexpressz sem.

Személy szerint az orosz elnököt tartja felelősnek Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya tavaszi angliai megmérgezéséért a brit belbiztonsági államtitkár. Ő a brit kormány első tagja, aki név szerint Putyint nevezte a Szkripal-ügy felelősének. Moszkva folyamatosan tagadja, hogy köze lenne az incidenshez.

Kimenekítik a gyerekeket a környezeti katasztrófa sújtotta krími Armjanszkból. Az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt térség északi részén fekvő településről buszokkal szállítják el az iskolás korúakat a helyi hatóságok. A Krími hatóságok szerint a Dmitro Firtas ukrán oligarcha tulajdonában lévő Krimszkij Titan nevű vegyi üzemből került ki káros anyag - feltételezhetően kénsavgőz - a levegőbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×