eur:
393.32
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Személyautók közlekednek a vízzel elöntött nyíregyházi Szegfű utcában 2018. augusztus 9-én. Fákat döntött ki egy erős széllel, felhőszakadással és jégesővel kísért vihar Nyíregyházán és környékén. Több helyen az alagsorokba és pincékbe is befolyt az esővíz.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Csapadékvíz-tároló nélkül ne épülhessenek új házak a vízügyi főigazgatóság vezetője szerint

Országosan égető feladat a csapadékvíz-tárolás rendszerének a kiépítése - hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízott főigazgatója.

Elindult egy nagyon erős lakossági szemléletformálás, de nem túl hatékony; inkább a lakosságot kellene támogatni, hogyha az illető otthon szeretne esővizet tározni, vagy visszatartani a csapadékvizet, akkor kapjon hozzá eszközöket - mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízott főigazgatója.

"Az engedélyt úgy kapja meg az új házhoz, hogy az esővizet visszatartja. A beruházás költségei nem nagy költségek, de mivel kötelezettségelőírásra kerül, ez hatalmasat segítene a vízgazdálkodáson" - tette hozzá.

Láng István hozzátette azt is, hogy

100-ból egy olyan emberrel találkozott eddig, aki önszántából a csapadékvizet visszatartotta, következésképp bizonyos fokig szükség lenne állami szabályozásra.

Tározóképesség megoldása település szinten

A klímaváltozás szélsőséges hatásai település szinten fognak megjelenni - emelte ki a megbízott főigazgató.

Mint mondta, jön egy hirtelen eső és a település nem tud majd vele mit kezdeni. Ha a szabályozásokkal elérjük, hogy

az eső bekerül egy tartályba, nem egyből terheli a közműhálózatot, hanem később ki lehet engedni, vagy mezőgazdasági célokra, öntözésre el lehet használni és visszaszivárog a talajba,

ezzel gyakorlatilag megoldjuk azt a tározóképességet, amelyet a település a lebetonozott felületekkel, a házakkal elvett attól a területtől. Ezt egyéni és önkormányzati szinten lehet szabályozni megfelelő támogatásokkal, államilag nagyon nehéz.

Budapest szerepe megkerülhetetlen

Vannak olyan területek Budapesten is, ahol esőzés esetén térdig járnak a vízben - hívta fel a figyelmet Láng István. Így elkerülhetetlen Budapest részvétele is.

"A csapadékintenzitás valószínűleg nő a klímaváltozás hatására, tehát több csapadék esik le rövidebb idő alatt. Ehhez

van egy elvezető rendszerünk a föld alatt, de a csatornarendszer kicserélése egy budapesti főváros szintjén gyakorlatilag mission impossible"

- tette hozzá. Hozzátette azt is, hogyha a csatornázást nem lehet - márpedig szerinte a közeljövőben nem lehet - megoldani, akkor tározni kell a vizet, ki kell jelölni tározókat tetőkön, tető alatt, köztéren, át kell térnünk fokozatosan a csapadékvíztárolásra. Ebbe a rendszerbe késleltetetten kell a vizet beengedni, hogy kiegyenlítődjön.

Láng István szerint megvalósítható ez az elképzelés, hiszen vannak olyan európai városok, ahol közterek alatt lévő medencékbe bevezetik a csapadékvizet, és onnan használják fel később, vagy késleltetve engedik be a csatorna elvezető rendszerbe.

Árvízvédelem

Az árvízi védekezést két részre lehet bontani, az egyik a nagy folyamok menti védekezés, ahol ki vannak már építve az árvízvédelmi töltések, a másik a települési árvizek, elsősorban a dombvidékeken – mondta Láng István. A főigazgató hozzátette, az árvízi védekezés sok pénzt emészt fel elsősorban azért, mert folyamatosan alkalmazkodni kell az egyre növekvő árvízszinthez a már elkészült töltések magasításával. Megoldást jelenthet, ha felülvizsgálják egyebek mellett az árterek használatát.

Nem csak a klímaváltozás, hanem az árterek nem megfelelő kezelése okozza, hogy a 70-es évek óta folyamatosan emelkedik az árvízszint.

A tendencia mérséklésére nagyvízi mederkezelési terveket dolgozott ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság - mondta Láng István az intézmény megbízott főigazgatója.

Láng István hozzátette,

a vízgazdálkodási törvény szerint ott van az államnak védelmi kötelezettsége, ahol az árvíz kettőnél több települést fenyeget,

ahol csak egy település van veszélyben, például a dombvidékeken, ott az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakmai tanácsokkal segíti az önkormányzatokat az árvízvédelmi tervek kidolgozásában.

Láng István a mobilgátak fontosságáról is beszélt, kifejtette, egy új szabványt készítenek a mobilgátak alkalmazására. A megbízott főigazgató felhívta a figyelmet, hogy több mint 4000 kilométer gát és töltés van kiépítve ma Magyarországon, ezek karbantartásáról is gondoskodni kell.

A teljes beszélgetést péntek délután 18 órától hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×