INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

kútfúrás

áder jános

normakontroll

alkotmánybíróság

Jövő héten megfúrhatják az ingyenes kútfúrást

Jövő héten megfúrhatják az ingyenes kútfúrást

Infostart

A jövő héten soron kívüli ülésen dönthetnek az alkotmánybírák – az államfő indítványára – a kútfúrás nemrégiben elfogadott új szabályairól.

Az ítélkezési szünet ellenére a bírák kénytelenek voltak visszatérni munkahelyükre, mert Áder János köztársasági elnök július 30-án megtámadta azt a jogszabályt, amelyet az Országgyűlés július 20-án maga is rendkívüli ülésnapon fogadott el. Az államfő kérelméről a bíráknak harminc napon belül, tehát a jövő hét végéig mindenképpen meg kell hozniuk határozatukat. Az Alkotmánybíróság (AB) honlapján szereplő program szerint a testület a hét elején már vizsgálta az ügy részleteit - írja a Magyar Idők.

A parlament július 20-án úgy módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995-ös törvényt, hogy a házi vízigényt szolgáló, 80 méternél nem mélyebb kutak fúrásához, fenntartásához sem engedély, sem bejelentés nem szükséges. Egy másik paragrafus szerint a szabályozás részleteit kormányrendelet határozza majd meg. Az államfő nem írta alá a törvényt, hanem előzetes normakontrollt kért az AB-től.

Áder János indoklásképpen rögzítette: a jogalkotók nem indokolták meg, mennyiben segíti az új szabályozás az ivóvízbázis védelmét és a környezet jelenlegi állapotának megőrzését, s a törvényhozók nem igazolták az engedély nélküli kútfúrás kényszerítő szükségességét sem. Hozzátette: az engedély és nyilvántartásba vétel nélküli, esetlegesen akár szakszerűtlen beavatkozás a vízrétegekbe a szennyeződés, az ivóvízbázis csökkenésének kockázatát hordja magában. Ezért a jogszabály sérti a környezetvédelem és a jogbiztonság követelményeit.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018