eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az online parák ellen lép fel az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság több kezdeményezése is védi a fiatalokat azoktól a veszélyektől, amelyek az online világban érhetik őket - hangsúlyozta a szervezet elnöke, Karas Mónika.

Karas Mónika kiemelte, a Bűvösvölgy nevű edukációs programjaikkal a budapesti és a debreceni helyszínek mellett jövőre Sopron is várja az iskolás csoportokat.

Az NMHH 2011-ben indította az Internet Hotline szolgáltatását, amelynek online felületén kilenc kategóriában lehet bejelentést tenni azoknak, akik jogsértő vagy kiskorúakra káros tartalmat találtak. A hatóság az indulás óta több mint négyezer bejelentéssel foglalkozott, amelyek között volt internetes zaklatás, pedofil tartalmat kifogásoló bejelentés és kábítószer fogyasztására buzdító honlap jelzése is, közülük a legtöbb azonban a hozzájárulás nélkül közzétett tartalom, pl. fotó vagy személyes adatok kategóriában érkezett - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.

"Mi abban tudunk segíteni, hogy részint a tartalomszolgáltatókhoz fordulunk, hogy távolítsák el a tartalmat, részint pedig előfordul az is, hogy a rendőrdéghez kell fordulni, mert olyan súlyos a jogsértés" - tette hozzá.

Bűvösvölgy projekt

A gyermekek már egész fiatalkorban a virtuális tér tagjává válnak, de nincsenek tudatában a használati szabályoknak, amelyeleket, ha ismernének, a hasznukra fordíthatnának, mintsem kárukra. Ennek szellemében jött létre a Bűvösvölgy, amely a 9-16 éves korosztályt szeretné játékos módon megtanítani a média világára.

A gyerekek műsorokat készítenek, ezáltal felismerik azokat a csapdákat, amiket a média-tartalmak rájuk öntenek, így már nem lesznek olyan védtelenek.

Ha erről tanulnak, és ők maguk is tartalomalakítók, akkor ők értünk fogják használni a virtuális teret.

- fejtette ki az NMHH elnöke.

A budapesti és a debreceni központba évről évre folyamatosan érkeznek az iskolai osztályok: a két központ 2014-es és 2017-es megnyitása óta ez idáig összesen 261 településről több mint 33 ezer gyermeket fogadott, térítésmentesen. Akik tanítási időben nem jutnak el Bűvösvölgybe, azoknak lehetőségük van részt venni a központ nyári táborában, amit csak ebben az évben közel háromszázan tettek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×