eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma
Volner János, a Jobbik vezérszónoka felszólal a 2019. évi központi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nincs kizárva egy Jobbik-LMP-Momentum szövetség

Szakpolitikai együttműködés alakulhat az ellenzéki oldalon a Jobbik, az LMP és a Momentum között. Az érintettek identitásuk megtartása mellett kezdhetik meg a közös gondolkodást bizonyos kérdésekben, és akár választási együttműködésben is gondolkodnak.

A Népszava írt arról, hogy döcög, de azért alakul a Jobbik, az LMP és a Momentum együttműködése, mivel Volner János, a Jobbik alelnöke azt nyilatkozta a lapnak, hogy pártja elnökségében erős támogatottsága van az LMP-vel és a Momentum Mozgalommal lehetséges közös munkának. Megkeresésünkre a politikus egy nem túl szoros együttműködés lehetőségét vázolta fel.

Mint mondta, egyes kérdésekben politikailag egymástól rendkívül távol eső elképzelései vannak például a Momentumnak és a Jobbiknak, ezeket gyakorlatilag nem is lehet összebékíteni egymással. "Meggyőződésem az, hogy nem kell áthidalni ezeket az ellentéteket, nem kell szorosra fűzni az együttműködést.

Aki konstruktív módon gondolkodik Magyarországról, az eddig is nyitott volt arra, hogy például szakpolitikai egyeztetéseket folytassanak egymással a pártok"

- közölte a Jobbik alelnöke.

Volner János úgy vélte, hogy egy ilyen – az általa XXI. századinak nevezett pártok közötti – együttműködésben Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke is részt vehetne. "Biztos vagyok benne, hogy az LMP-sek és a Momentumosok között Vona Gábor rendkívül népszerű, hiszen ennek számos látható jele volt, Vona Gábor pedig vélhetően nem azt fogja mondani, hogy én vezetője szeretnék lenni ennek az együttműködésnek, hanem

Vona Gábor azt fogja mondani, hogy ő segítője szeretne lenni a XXI. századi politizálásnak"

- emelte ki Volner János.

Választási együttműködés

Az LMP nyitott egy efféle együttműködésre – nyilatkozta megkeresésünkre Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője, aki elmondta azt is, hogy szeptember-október folyamán meg kell hozni a döntéseket az LMP-n belül is. "Nem arról van szó, hogy közös kormányzásra készülnénk, de azzal kapcsolatban igenis lehet gondolkozni és

lehet döntéseket hozni arról, hogy adott esetben egy önkormányzati választáson egy adott településen ezek a pártok hogyan tudnának együttműködni"

- tette hozzá.

Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja szintén nem zárkózott el az ötlettől.

"Én azt gondolom, hogy a jövőben is nyitottak leszünk erre kulcspillanatokban, amikor azt érezzük, hogy rajtunk múlhat egy-egy körzet. A következő ilyen lehetőség az szerintünk az önkormányzati választásokon van" - magyarázta az elnökségi tag.

Hajnal Miklós szerint az EP-választás más tészta, hiszen az a választási rendszer teljes mértékben arányos, így ott nem hoz semmit pluszban, ha a pártok együttműködnek. Hajnal Miklós aláhúzta, hogy

a Momentum nem csak a Jobbik és az LMP, hanem a többi ellenzéki párt felé is nyitott az együttműködésre.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×