eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szigorítás a tetoválásoknál, dönthet az Európai Bizottság

Európai szintű koordinálást vezetne be a tetoválásoknál az Európai Bizottság. Most ugyanis még nincs olyan uniós szabályozás, ami meghatározná, hogy milyen anyagokat használhat egy tetováló, és hogy mennyire biztonságosak az általuk használt festékek.

Míg a színezőanyagoknak kozmetikumok vagy textilek esetében szigorú feltételeknek kell megfelelniük, addig arra nincs semmilyen szabályozás, hogy a tetováláskor milyen festéket juttathatnak a bőrbe. Az Európai Bizottság a fogyasztók biztonsága érdekében ezért európai szintű szabályozást vezetne be. Czirok Róbert tetováló örül a kezdeményésnek: ahogy mondja, Magyarországon minden tetoválónak szigorú szabályok szerint kell bevizsgáltatnia az általa használt festékeket – e nélkül nem is kerülhetnek forgalomba és felhasználni sem lehet azokat.

„Magyarországon a szabályozás nagyon jó” – jegyezte meg. „Van egy úgynevezett európai riasztási lánc, aminek Magyarország is részese” – emelte ki a tetováló, aki hozzátette:

ha veszélyes anyag kerülne a festékbe, a kezeményezésnek köszönhetően 24 órán belül információt szereznek róla a művészek.

Bár az európaiak 12 százalékának van már tetoválása, Nagy Katalin bőrgyógyász-főorvos ugyanakkor a mértékletességre figyelmeztet. A tetoválás okozta veszélyekről szólva azt mondta: a művelet az arra érzékenyeknél akár hegesedéssel vagy gyulladásos csomóképződéssel járó betegséget is beindíthat; ha pedig a tetoválást nem megfelelően kezelik, a különböző színek összetevőiből adódóan akár allergia is kialakulhat.

Az Európai Vegyianyag Ügynökség tavaly év végén elkészült jelentésében négyezer olyan anyagot sorolt fel, aminek korlátozására lenne szükség,

úgy találták ugyanis, hogy azok a tetováláshoz nem biztonságosak. A jelentés idén kerül az Európai Bizottság elé: három hónap alatt kell dönteniük arról, hogy bevezetik-e a szabályokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×