eur:
395.6
usd:
371.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Diákok kitöltik a feladatlapokat a központi írásbeli felvételi vizsgán az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2015. január 17-én. Ezen a napon 480 intézmény 499 vizsgahelyszínén tartják a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára. Orosházán 260 fiatal ír felvételit.
Nyitókép: Rosta Tibor

Fontos információk pótfelvételizőknek

Ma hirdetik meg a pótfelvételit, amelyre augusztus 6-ig lehet jelentkezni. Ha valakit nem vettek fel az általa megjelölt szakok egyikére sem, még pótfelvételivel bekerülhet a felsőoktatásba.

A pótfelvételin nincsen állami ösztöndíjas hely, önköltséges formában hirdetik meg a képzéseket az egyetemek és főiskolák. Csupán néhány kivétel van, ilyen az ápolás mesterképzési szak, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes képzései – olvasható az eduline oktatási szakportálon.

A pótfelvételin mindössze egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakját jelölhetik meg a diákok és kizárólag az E-felvételi rendszerében lehet jelentkezni.

A felsőoktatási felvételi pontszámokat szerda este hozták nyilvánosságra, az idei felvételi legnépszerűbb intézménye az Eötvös Loránd Tudományegyetem lett ahol a tavalyinál ezerrel több, 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

A Károli Gáspár Református Egyetem jogászképzéséhez 474, a nemzetközi tanulmányok szakhoz több egyetemen is 472-478, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem levelező kommunikáción szakjához pedig 480 pont kellett.

Azon szakok közül, amelyekre legalább 20 főt felvettek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök képzésére kellett a legtöbb pontot szerezni, 451-et. A képzések közül a mérnök informatikus áll az első helyen.

Rekord Miskolcon

5088 jelentkezőből 2316 hallgatót vettek fel idén a Miskolci Egyetem kurzusaira, ezzel rekordot döntött az intézmény - közölte Jakab Nóra, az intézmény oktatási fejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese.

"Kevesebb jelentkezőnk volt idén, mégis több hallgatót tudtunk felvenni, mint tavaly. Az 5088 főből 46% került be a miskolci Egyetemre, ebből első helyes 2960 fő volt" - mondta Jakab Nóra.

Idén a Pécsi Tudományegyetemre 4903 új hallgatót vettek fel, az egyik legnépszerűbb szak pedig a pszichológia lett - tájékoztatta az Infórádiót Lengvárszky Attila, az intézmény oktatási igazgatója.

"Ezzel a ranglistával a Pécsi Tudományegyetem az ötödik helyet foglalja el. Az általános orvos szak a legmagasabb jelentkezési létszámmal bíró szak, 1815-en jelentkeztek, a pszichológia szakra pedig több mint ezren adták be a jelentkezésüket" - jegyezte meg az oktatási igazgató.

A pótfelvételire mától lehet jelentkezni, és várhatóan az előző évekhez hasonlóan, idén is augusztus 25-én hirdetik ki a ponthatárokat.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×