eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2017. november 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Potápi: a kormány százmilliárd forintot költ nemzetpolitikára

A jogvédelem, a diaszpórapolitika és a családok éve is szerepel a szerdán kezdődő tusnádfürdői nyári szabadegyetem fontosabb témái között - mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár az M1-nek nyilatkozva.

Idén a 29. alkalommal rendezik meg a szerdán kezdődő tusnádfürdői szabadegyetemet, amely a Kishegyesen, a Martoson, a Gombaszögön és a Felsőszinevéren tartott táborok után a nemzetpolitikai táborok záró eseménye – mondta az M1-nek nyilatkozva Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államatitkár.

"Nyilván előtérbe kerülnek a tematikus évek, így a családok éve, külhoni magyar családok éve, ez is egy fő gondolata lesz, illetve fő témája lesz ennek a nyári szabadegyetemnek, ugyan úgy a diaszpórapolitika, a különböző nemzetrészek meg tudnak jelenni az előadásokban, aztán jogvédelemmel foglalkozunk behatóbban" - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt években megtízszereződött a külhoni magyarság támogatására szánt összeg, így

a kormány nagyjából százmilliárd forintot költ nemzetpolitikára: kulturális, oktatási, szociális támogatásra, illetve egyházi és társadalmi szervezetek, gazdasági programok finanszírozására.

Visszarendeződés zajlik Romániában

A Kossuth Rádiónak nyilatkozva az államtitkár megjegyezte, hogy korábban a tábor lehetőséget teremtett a román értelmiségnek is, hogy tagjai nemzetpolitikai, illetve közéleti kérdésekben elmondják a véleményüket, a román részvétel azonban az utóbbi években sajnálatos módon csökkent. Potápi Árpád János szerint ennek oka a többi között a román kisebbségpolitikában az elmúlt években tapasztalható "visszarendeződés".

A jogvédelem témája egyébként azt követően került a szabadegyetem legfontosabb témái közé, hogy a romániai bíróságok elmúlt hetekben kimondott, nagy visszhangot kiváltó magyar vonatkozású ítéletei nyomán a szabadegyetem szervezői módosították az esemény programját. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, a Tusványos politikai programfelelőse a múlt héten, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján úgy látta, hogy mind a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügye, mind a Bánffy-erdők visszaállamosítása, mind pedig a Batthyáneum visszaszolgáltatásának a bírósági elutasítása olyan mértékben foglalkoztatta a magyar közvéleményt, hogy be kellett iktatniuk ezeknek a témáknak a megvitatását is a programba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×