eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Pexels

Megváltoztathatjuk az ártalmas párkapcsolati koreográfiáinkat

Hetente egy este, havonta egy nap, negyedévente egy hétvége, évente pedig egy teljes hét - a párterapeuták ökölszabálya szerint ennyi az a minimálisan együtt töltendő idő, ami ahhoz szükséges, hogy egy párkapcsolat hosszú távon jól működjön - mondta Mihalec Gábor párterapeuta az InfoRádióban. Hozzátette: a házasságot részben hasonlóan kell kezelni, mint a hobbit.

Egy párkapcsolatra vigyázni kell, fent kell tartani a tüzet - szokták mondani. De hogy is csináljuk mindezt? A mai felgyorsult világban az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy egy kapcsolatot ápolni kell. Legyen az bármilyen kapcsolat, de egy párkapcsolatért, házasságért különösen sokat kell dolgozni.

Sokszor már az utolsó utáni pillanatban eszmélnek a párok, amikor már visszafordíthatatlan a baj, s akkor jut eszükbe: tenni kellett volna valamit!

De mit?

Nem kell világmegváltó dolgokra gondolni, csak apró lépésekre, amelyek talán elenyészőnek tűnhetnek, de ha összeadogatjuk őket, sokat tehetünk kapcsolatunkért. Mihalec Gábor párterapeuta szerint például az első ilyen apró lépés, ha a pár rájön, hogy eddig nem működtették jól a kapcsolatukat. És ha erre rájött, rájön arra is, hogy azon lehet változtatni.

"Egy adott »koreográfiát táncolt« végig a pár újra és újra, és nem tudták, hogy ez igazából kívülről egy jól megfigyelhető koreográfia, amin lehet változtatni"

- mondta az InfoRádiónak a terapeuta.

Hozzátette, hogyha a pár elkezd változtatni az addigi berögzült játékszabályokon, akkor egy új dinamika, egy új koreográfia jöhet létre, és onnantól kezdve már nem öntudatlan mechanizmusok irányítanak, hanem

ők irányítják a kapcsolatuk menetét, és ilyenkor derül ki, hogy mennyi eszköz áll még rendelkezésre.

De ahhoz hogy idáig eljusson a pár, nagyon sok kitartásra van szükség, amelyre egyrészt nehéz időt szakítani, másrészt ha a romantika intenzitása már kiveszett, akkor elég reménytelen vállalkozásnak tűnhet. Az időhiány sajnos az élet velejárója: munka, gyerek, házimunka, egyéb hátráltató körülmények, de ezek nem szabad, hogy a kedvünket szegjék.

"Az élet már csak ilyen. Valamiből meg kell hogy éljünk, ott van a munkánk, a kötelezettségeink, de

abban, ahogy az időnket beosztjuk, mégiscsak visszatükröződik az értékrendünk"

- hangsúlyozta Mihalec Gábor.

A házasság részben olyan, mint egy hobbi

A hobbinkra is szánunk időt, miért ne tennénk ugyanígy a kapcsolatunkkal, házasságunkkal? A hobbira nem csak úgy esetlegesen, hanem sokszor előre betervezetten szánunk időt - a házassággal is ezt kell tenni.

"Ha a házasság fontos nekem, akkor erre is időt kell szánnom. Van egy ökölszabály a terápiás szakmában:

a minimál követelmény, hogy egy házasság hosszú távon jól működjön, az heti egy este, havonta egy nap, negyedévente egy hétvége, és évente egy egész hét.

Ennyi az a minimális idő, amit kettesben kell tölteni" - ajánlotta a terapeuta.

A lényeg tehát, hogy a házasság egy tudatos tényezővé váljon, és az ápolására előre tervezett módon erőfeszítéseket kell tenni.

A témáról bővebben az InfoRádió Családi hét című magazinjában hallhatnak hétfő este fél nyolckor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×