eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk

A migrációs helyzet megoldásáról tárgyalnak az EU-csúcson, a magyar kormányfő éles vitákra számít - a nap hírei

Újabb történelmi mélypontra zuhant a forint, a kormányszóvivő spekulációs célzatú nyomásról beszélt. Kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász.

A külső határvédelem megerősítéséről és az unió területén kívüli menekülttáborok létesítéséről beszéltek az uniós intézmények, valamint tagállami vezetők a kétnapos, uniós csúcstalálkozó kezdetén. A magyar kormányfő éles vitákra számít és úgy gondolja: az emberek számára a határok megvédése már egész Európában fontossá vált. Orbán Viktor úgy vélte: az európai demokrácia helyreállítására van szükség, mert az európai vezetők eddig nem azt csinálták, amit az emberek elvárnak tőlük. Donald Tusk az Európai Tanács elnöke javaslatot tesz a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére. Angela Merkel német kancellár szerint is megoldást kell találnia a külső határok védelmének kérdésére. Giuseppe Conte olasz kormányfő a migrációs egyezségtől tette függővé a csúcsértekezlet összes zárónyilatkozatának aláírását.

Újabb történelmi mélypontra zuhant a forint, az euró árfolyama kora este átlépte a 329 forintot. A kormányszóvivő szerint spekulációs célzatú nyomásnak van kitéve a forint. Kovács Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette, hogy a magyar gazdaság állapota nem teszi indokolttá az árfolyamesést. A nemzeti bank ugyanakkor közleményben tudatta, hogy nem osztja a kormányszóvivő álláspontját, és nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni. Hozzátette: az MNB elsődleges célja törvényi mandátumának megfelelően az árstabilitás elérése és fenntartása. Előzőleg Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar családok és Magyarország védve van a devizaspekulációtól. Hozzátette: az árfolyampolitikai lépések a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartoznak, a kormány pedig támogatja ebben a munkájában.

Aláírta az alaptörvény hetedik módosítását valamint az úgynevezett "Stop Soros" törvénycsomagot az államfő. Áder János a jogszabályok aláírásával kapcsolatban nem tett nyilatkozatot, korábban, az alaptörvény negyedik módosításának elfogadásakor azonban egyértelművé tette, hogy alkotmányos kötelezettsége az alkotmánymódosítás aláírása. Az alaptörvény nem ad lehetőséget az államfőnek arra, hogy a módosítást megfontolásra visszaküldje az Országgyűlésnek vagy az Alkotmánybíróság vizsgálatát kérje.

Az egészségügyben megkezdett bérfejlesztések folytatását ígérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Semmelweis-napi ünnepségén úgy fogalmazott: az elmúlt években végrehajtott béremelések még csak elkezdődtek. A miniszter szerint az ország gazdasági teljesítőképességét figyelembe véve az egészségügy és az ágazati bérfelzárkózás prioritás lesz a következő években.

Az ápolási díj rendszerének felülvizsgálatát kéri 6 érdekvédelmi szervezet a kormánytól. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége azt javasolta, hogy a legalacsonyabb ápolási díj is érje el a mindenkori minimálbér összegét, több családtag egyidejű ápolása esetén annak kétszeresét. Az érintettek szerdán az Országháznál is demonstráltak azért, hogy a kormány ismerje el munkájukat.

A bürokrácia csökkentése a kormány egyik legfontosabb célja - reagált a kormányszóvivő a közigazgatási létszámstopról szóló hírre. Kovács Zoltán a kormányinfón hangsúlyozta: fontos feladat, hogy a lehető legkevesebb ember dolgozzon az ellátandó feladatokhoz képest, az elv érvényesítéséről tartanak az egyeztetések. A CEU ügyéről szólva azt közölte: az, hogy az intézmény megfelel-e a magyar egyetemekről szóló kritériumoknak, nem az amerikai szervezetek és az egyetem hatásköre, arról magyar hivatalok szakértői határoznak majd. Azt ugyanakkor nem közölte, hogy mikor várható erről döntés.

Hiányosnak tartja az Alkotmánybíróság a minősített adattal visszaélés büntetőjogi szabályozását, mert egyes esetekben eleve lehetetlenné teszi a felelősségre vonást. Korábban ötven országgyűlési képviselő a büntető törvénykönyv vonatkozó szabályozásának megsemmisítését kérte a testülettől, amely azonban úgy ítélte meg, hogy nem a rendelkezés megsemmisítése, hanem a hatályos szabályozás kiegészítése a megoldás. Ennek még az idén eleget kell tennie az Országgyűlésnek.

Nem kell börtönbe vonulnia Geréb Ágnesnek, a szülész-nőgyógyász kegyelmet kapott Áder Jánostól. Az államfő azonban csak a szabadságvesztés büntetés végrehajtását engedte el, a mellékbüntetés hatályban maradt, vagyis Geréb Ágnes nem gyakorolhatja az orvosi, valamint a szülésznői foglalkozást. A büntetett előélethez fűződő hátrányok alól sem mentesítette őt a köztársasági elnök.

Július 16-án, Helsinkiben találkozik Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök - jelentette be a Kreml és a Fehér Ház. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán állapodott meg az orosz elnökkel a csúcs megrendezéséről. Az amerikai elnök korábban annyit mondott, hogy a csúcstalálkozón elsősorban Szíriáról és az ukrajnai helyzetről lesz szó.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×