eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma

Parlament előtt az adótörvények módosításáról és a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslat - a nap hírei

Nem indít önálló főpolgármester-jelöltet az önkormányzati választáson az MSZP. A külgazdasági és külügyminiszter szerint erős Európai Unió csakis erős, versenyképes tagállamokra épülhet.

Benyújtotta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek a kormány. A változtatással a kiemelt adópolitikai célok elérését, a jogharmonizációt, az adózók adminisztratív terheinek csökkentését, valamint az öregségi nyugdíjra jogosult munkavállalók visszavezetését szeretné segíteni a kormány. A javaslat a bevándorlás okozta államháztartási többletkiadásokhoz való hozzájárulás érdekében bevándorlási különadót vezet be.

Nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó sem módosult. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület indoklása szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges.

Kártérítési alapból rendezné a devizahitelesek problémáját a Jobbik. Az ellenzéki párt szerint az alapból a már kilakoltatottakat és azokat is segíteni lehetne, akiknek már lezárult a szerződése. A Jobbik azt támogatja, hogy 2019-ig legyen érvényben a kilakoltatási moratórium.

Nem indít önálló főpolgármester-jelöltet az önkormányzati választáson az MSZP. Tóth Bertalan pártelnök az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: javaslatot tesz majd egy olyan jelöltre, akinek szerinte van esélye a végső győzelemre, de egy esetleges pártközi megállapodásról a budapesti pártszervezetnek kell döntenie.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint erős Európai Unió csakis erős, versenyképes tagállamokra épülhet. Szijjártó Péter a visegrádi négyek, illetve az észak-európai és balti államokból álló csoport stockholmi ülése után az európai polgárok biztonságának helyreállítását nevezte a legfontosabb feladatnak. Hangsúlyozta: miközben az unió nehézségekkel és kihívásokkal szembesül, a visegrádi országok olyan gazdaságpolitikát tudnak felmutatni, amely alacsony adókat, fegyelmezett költségvetési politikát jelent.

Magyarország számára nem elfogadható a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés-tervezet, amely jelentős forrásokat vonna el az agráriumtól és vidékfejlesztéstől - jelentette ki az agrárminiszter. Nagy István az uniós szakminiszterek luxembourgi tanácskozása után kiemelte: a források csökkentése nincs összhangban azzal az adminisztrációs tehernövekedéssel, amelyet a magyar gazdák számára okoz.

A szuverenitást tartja Magyarország legértékesebb vagyonának a miniszterelnök. Orbán Viktor Óbudán, a szovjet megszállás áldozatainak emlékműve átadási ünnepségén úgy fogalmazott: a deportáltak, elhurcoltak és kitelepítettek százezreivel fizette meg az ország a gyengeség, a függetlenség elvesztésének az árát.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a migrációs válság kezelése elsősorban a hatékony tengeri és szárazföldi határvédelemmel valósítható meg. Gulyás Gergely Brüsszelben megerősítette: Magyarország javaslata továbbra is az, ha egy tagállam nem képes megvédeni külső határait, akkor az unió segítségét kérheti. Ha nem él ezzel és továbbra sem tartja be a határvédelemre vonatkozóan vállalat kötelezettségeit, annak a tagállamnak fel kell függeszteni a schengeni övezeti tagságát.

Németország és Franciaország támogatja, hogy az Európai Unión kívül jöjjenek létre központok a menedékjogi kérelmek elbírálására. A tervezet alapján olyan platformok jönnének létre a közösség határain kívül, ahol a hatóságok az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve különválaszthatnák a nemzetközi védelemre szorulókat az Európába tartó gazdasági bevándorlóktól.

Elítélte az ENSZ Gyermekalapja azt a gyakorlatot, hogy az amerikai hatóságok elválasztják gyermekeiket az országba illegálisan belépő szülőktől a mexikói határon. Az Egyesült Államokban még republikánus körökben is bírálatokat váltott ki az a kormányzati intézkedés, amelynek értelmében minden, az országba illegálisan belépő embert letartóztatnak, vádat emelnek ellene és a gyermekeit elválasztják tőle.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×