eur:
389.31
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Szigorít a jegybank - a nap hírei

Változtat a hitelfelvételkor alkalmazott jövedelemszabályokon a nemzeti bank. Ezentúl az innovációs és technológiai miniszter irányítja a Digitális Jólét Program végrehajtását. Erkölcsi jóvátételnek nevezte az 1956-os megtorlásban résztvevők adatbázisát a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke. A nap legfontosabb hírei június 18-án.

Változtat a hitelfelvételkor alkalmazott jövedelemszabályokon a nemzeti bank. Októbertől a jegybank a jövedelem mértékéhez képest alacsonyabb arányban engedi meg az eladósodást a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél. Az MNB ezzel a túlzott hitelfelvételt akarja megakadályozni.

Magyarországra hozná regionális irodáját a moszkvai székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály és Nyikolaj Koszov, a pénzintézet elnöke erről szándéknyilatkozatot írt alá. A tárcavezető kiemelte: Magyarország és Kelet-Európa gyorsan fejlődő államai számára a következő időszak egyik kulcskérdése a versenyképesség javítása, ezért a vállalati hitelezés további bővülésére van szükség.

Ezentúl az innovációs és technológiai miniszter irányítja a Digitális Jólét Program végrehajtását. A programért eddig felelős miniszterelnöki biztos az InfoRádióban hangsúlyozta: az elmúlt három évben elkészültek a digitalizáció leglényegesebb területeit átfogó fejlesztési programok. Deutsch Tamás elmondta: megkezdődött a digitális oktatási stratégia megvalósítása, az internet áfája pedig két lépcsőben 27 százalékról 5-re csökkent.

Magyarország felszólítja az Európa Tanácsot, hogy vegye komolyan az európai kisebbségek védelmének ügyét - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Strasbourgban elfogadhatatlannak nevezte, hogy az európai adófizetők pénzéből fenntartott európai intézmények jobban aggódjanak a kontinensre illegálisan érkező, veszélyt hordozó migránsokért, mint azokért a nemzeti kisebbségekért, akik évszázadok óta itt élnek Európában.

Az Erzsébet-táborokban idén több gyermek és hosszabb ideig nyaralhat - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az InfoRádiónak azt mondta: 11 héten át indulnak egyhetes turnusok a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborokban, ahol csaknem 30 ezren üdülhetnek, az ország ötszáz pontján megszervezett napközis táborokban pedig nagyjából 60 ezer gyermek táborozhat a lakóhelyéhez közel.

A mostani szünidőben is ingyenes étkeztetés jár a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek - mondta a szociális ügyekért is felelős államtitkár. Fülöp Attila közölte: a programra 6,7 milliárd forintot fordít a kormány és 134 ezer gyerek számára jelent napi egyszer meleg ételt.

Erkölcsi jóvátételnek nevezte az 1956-os megtorlásban résztvevők adatbázisát a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke. Földváryné Kiss Réka az InfoRádió Aréna című műsorában fontosnak nevezte, hogy az áldozatok és sokszor megnyomorított családjaik információs kárpótlást kapjanak. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a napokban hozta nyilvánosságra az interneten az 1956 utáni megtorló perek nyilvános adatbázisát.

A Demokratikus Koalíció újra azt kéri, hogy az Európai Unió közvetlenül, a kormány kihagyásával ossza szét a Magyarországnak járó forrásokat. Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese arra a hírre hivatkozott, amely alapján az unió százmilliárd forintot meghaladó támogatást vonhat meg Magyarországtól amiatt, hogy az Európai Bizottság szerint a Miniszterelnökségen belül működő közbeszerzési felügyeleti főosztály korábban szabálytalan közbeszerzéseket hagyott jóvá.

Megrovást kapott az MSZP volt elnöke a párt etikai és fegyelmi ügyek tanácsától. Tóth Bertalan, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője elmondta: Molnár Gyula megsértette az alapszabályt azzal, hogy nem terjesztette az országos elnökség elé a Liberálisokkal kötött választási megállapodást. Sajtóhírek szerint a megegyezés értelmében a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatták volna a Liberálisokat.

Életfogytig tartó szabadságvesztést kért az ügyész a Teréz körúti robbantás vádlottjára a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével, robbanóanyaggal visszaéléssel és terrorcselekmény előkészületével vádolja az előzetes letartóztatásban lévő elkövetőt.

Előzetes letartóztatásba került Rupert Stadler, az Audi német autógyártó társaság igazgatótanácsának elnöke a Volkswagen csoport dízelbotrányával összefüggésben. A társaság ellen szabálytalan motorvezérlő rendszerrel felszerelt dízelautók európai értékesítése miatt indult eljárás. Az Audi több mint 200 ezer autó visszahívására kényszerült a károsanyag-kibocsátást szabálytalanul befolyásoló megoldások miatt.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×