eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A miniszterelnök szerint jelentős tartalék lesz a jövő évi költségvetésben - a nap hírei

Megoldást keres a Lánchíd, a várhegy alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítására a főváros vezetése. Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket – jelentette ki Varsóban az államfő.

A miniszterelnök szerint jelentős tartalék lesz a jövő évi költségvetésben, hogy ne érje váratlanul az országot egy esetleges válság. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: Magyarországnak világos céljai vannak, ezek mentén áll össze a gazdaságpolitika, a biztonság, a növekedés, a gyermeket nevelő családok támogatása és a munkahelyteremtés változatlan cél.

A következő egy-másfél évben is 4 százalék körüli gazdasági növekedést vár a pénzügyminiszter. Varga Mihály a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán azt mondta: az év első 3 hónapjában 4,4 százalék növekedést ért el a magyar gazdaság. Kiemelte: a 4 százalék körüli növekedési szint fenntartásához minőségi fordulatra van szükség a gazdaságban.

Legkésőbb 2023 végére el kell készülnie a Budapest-Belgrád gyorsvasúti vonalnak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Pekingből arról is nyilatkozott, hogy Kína nagymértékben szeretné növelni az Európába történő áruszállítást.

Megoldást keres a Lánchíd, a várhegy alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítására a városvezetés. A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén felkérheti a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal a hiányzó források biztosításáról. Az első ütemhez szükséges 16,4 milliárd forint rendelkezésre áll a főváros idei költségvetésében, de a folytatásra csak 2022 után lenne pénz.

Állami bérlakásépítési programmal oldaná meg a lakhatási válságot az LMP. Csárdi Antal, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: a program segítségével az önkormányzatok képesek lennének kezelni a bérlők átmeneti fizetési nehézségeit. Az LMP emellett egy önálló albérleti törvényben szabályozná a tulajdonosok, illetve a bérlők jogait és kötelezettségeit.

Kilép a Jobbikból a párt több politikusa Toroczkai László kizárása miatt. Az etikai bizottság indoklása szerint a Jobbik egykori alelnöke súlyos fegyelmi vétséget követett el azzal, hogy a párton belüli vitákat a sajtó nyilvánossága előtt folytatta le, valamint a tisztújítási időszak előtt belső információkat juttatott el a kormánypárti média részére. Toroczkai László koncepciós eljárásnak tartja kizárását.

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Lázár János ellen a Demokratikus Koalíció - közölte a párt frakciószóvivője. Gréczy Zsolt arra hivatkozott, hogy a volt Miniszterelnökséget vezető miniszter a vagyonnyilatkozata szerint 8 százalék feletti tulajdonrészhez jutott abban a cégben, amely Hódmezővásárhelyen épített vadászkastélyt, és 10 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Divatcsarnok Projekt Zrt.-ben, de az nem tudni, mennyiért.

Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket - jelentette ki a köztársasági elnök Varsóban. Áder János a visegrádi négyek, a balti országok, valamint Románia és Bulgária államfői találkozója után közölte: a tanácskozás egyik fő témája az volt, hogyan lehet az észak-atlanti katonai szervezet költségvetését növelni, és a tagállamok biztonságát erősíteni.

A katonai szövetség készenléti és reagáló képességeinek javításáról döntöttek a NATO tagországok védelmi miniszterei. Jens Stoltenberg főtitkár elmondta: a szövetség parancsnoki struktúrájának megerősítésével 2020-ig megteremtik annak lehetőségét, hogy kevesebb idő alatt megvalósítható legyen a csapatok és katonai eszközök utánpótlása és európai mozgathatósága Észak-Amerika és Európa között.

Londonban kampány indult azért, hogy a brit választók népszavazáson dönthessenek az uniós tagság megszűnésének feltételeiről. A Best for Britain nevű szervezet célja, hogy nyitva maradjon az Egyesült Királyság előtt a további uniós tagság lehetősége.

Ausztria több külföldről támogatott imámot kiutasít és mecseteket is bezár - jelentette be az osztrák kancellár. Sebastian Kurz azt mondta: párhuzamos társadalmaknak, a politikai iszlámnak és az iszlamista radikalizálódásnak nincs helye az országban.

Franciaországban ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat több túlélője és az áldozatok néhány hozzátartozója. Az érintettek annak kiderítését várják a hatóságoktól, hogy a járőröző katonák miért nem avatkozhattak be a Bataclan koncertteremnél a terroristákkal szemben. A merénylők a rockkoncerten 90 embert megöltek és több mint 400-at megsebesítettek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×