eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Liget Budapest által 2014. december 19-én közzétett képen a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat egyik nyertese, a japán Sou Fujimoto Architects látványterve, amely alapján megépülhet a Magyar Zene Háza.
Nyitókép: MTI

Rá sem fogunk ismerni a Városligetre

A Városligetben a tervek szerint jelentősen csökken majd az autóforgalom. Különleges élményt ígér a hamarosan megnyíló Hol nem volt vár is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Liget Budapest Projekt kert- és tájépítészeti miniszteri biztosa.

A Városligeten jelenleg naponta mintegy 50 ezer autó halad keresztül. Ahogy a biztos fogalmazott, "a parkban nem múzeumlátogatóból, hanem autóból van sok". Ezért az eredeti terveknek megfelelően az autóforgalmat leviszik a földfelszín alá, véleménye szerint erre szükség van a park civilizált, kellemes használatához. Ez a projekt egyik legfontosabb eleme.

Persányi Miklós beszélt arról is, hogy

alternatív fejlesztésekkel és útvonalakkal váltják ki a mostani felszíni forgalmat.

A liget útjain belül a hatalmas leaszfaltozott felületet - csaknem 320 ezer négyzetmétert - csökkentik. Ebből 75-80 ezer eltűnik, helyette zöldfelület, park lesz, tavakkal tarkítva, például a Vajdahunyad vára is körbecsónakázható lesz.

Persányi Miklós az InfoRádió kérdésére kitért arra is, hogy

Csukás István is közreműködött a meséi által ihletett Hol nem volt vár kialakításában,

amely a tervek szerint április végétől várja az érdeklődőket a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az építményt az Egri Várhoz hasonlította sokszínűségét tekintve. A játszóhely úgy lesz kialakítva, hogy lesz egy külső és egy belső vár, ez utóbbiban kap otthont a Hetedhét Palota, ahol 7 próbát kell kiállni a látogatóknak, mire végigjárják a 3 emeletet.

A termekben olyan régi ismerősökkel találkozhatunk, mint Vuk, Süsü, a sárkány, Dr. Bubó, Mekk Elek, a Nagy HoHoHo Horgász és Pom-Pom.

A főigazgató kiemelte, hogy bár a gyerekek mai mesekultúráját kevésbé jellemzik a klasszikus magyar alkotások, azonban ezek a kultúra olyan elemei, amelyeket érdemes megmutatni. Az egyes termekben a próbák pedig úgy lesznek összeállítva, hogy az egyszerű játékok vegyülnek az interaktív feladatokkal, így minden korosztály számára élvezhető kikapcsolódás lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×