eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla

Bírálja a magyarországi jogállamiság helyzetét az EP illetékes bizottságának külön jelentéstervezete - a nap hírei

A törvényi határidő előtt egy nappal megérkezett az összes külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához. Sajtójelentések szerint több felderítő vadászgép is felszállt a NATO olaszországi támaszpontjairól Szíria irányába.

Súlyosan bírálja a magyarországi jogállamiság helyzetét az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának külön jelentéstervezete. A Fidesz EP-képviselői politikai támadásnak tartják a dokumentumot. A Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő által ismertetett tervezet szerint Magyarországon fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása. A várhatóan júniusban szavazásra bocsátandó jelentés ősszel kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé.

A Velencei Bizottság megvizsgálja a Stop Soros törvénycsomagot. Erre az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jogi és emberi jogi bizottsága kérte föl a jogászokból álló tanácsadó testületet. A Fidesz-frakció szóvivője a parlamenti választás másnapján arról számolt be, hogy a kétharmados többség birtokában a Stop Soros törvénycsomagot az elsők között fogadhatja majd el az új Országgyűlés megalakulása után.

A törvényi határidő előtt egy nappal megérkezett az összes külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához. A testület tájékoztatása szerint a 118 külképviseleten 51.854 választópolgár adta le szavazatát. A Nemzeti Választási Iroda közben elérhetővé tette internetes oldalán a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek szkennelt változatát is. A választókerületi eredményeket az ottani bizottságok szombaton állapítják meg. Összesen több mint 266 ezer levélszavazat érkezett a Nemzeti Választási Irodához, ezek többségét a külképviseleteken adták le. Ezek közül csaknem 195 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat.

Néhány napon belül kidolgozzák az MSZP-Párbeszéd szövetség jogi kereteit - mondta Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke azt hangsúlyozta, hogy a szövetséget fenn kell tartani, sőt szélesíteni kell a következő években. Erről beszélt Tóth Bertalan is, aki indul az MSZP elnöki posztjáért. Hangsúlyozta, hogy csak akkor vállalja a párt vezetését, ha az MSZP nem zárkózik be, hanem megerősíti szövetségeit. Korábban Kunhalmi Ágnes is azt mondta, hogy vállalná a szocialista párt vezetését. A szocialisták választmánya jövő szombaton értékeli az eredményeket és várhatóan június közepére hívja össze az MSZP tisztújító kongresszusát.

Hamarosan véget ér a Duna Aréna átépítése - közölte a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa. Fürjes Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a tavalyi vizes világbajnokságra felépült ideiglenes lelátókat elbontották, a létesítmény májusban a szinkronúszó világkupának ad otthont, a nagyközönség pedig azt követően veheti majd birtokba. Hozzátette: a Duna Arénát a versenyzők és a felnőtt lakosság mellett a környékbeli iskolák is használhatják majd. Szólt arról, hogy megfelelő ütemben zajlik az új Puskás Ferenc Stadion építése, 2019 végére kell elkészülnie.

A felvidéki etnikai tisztogatásról máig túl kevesen tudnak, sokáig nem lehetett beszélni róla - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából Budapesten beszélt erről. A fideszes politikus, a Rákóczi szövetség tagja úgy fogalmazott: ma olyan viszonyokat kell teremteni, amelyek megelőzik egyes helyzetek elmérgesedését és feloldják a konfliktusokat. 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság kitelepítése Felvidékről.

Az emlékezést és az oktatást nevezte a jobb világ egyetlen biztosítékának a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban Izrael budapesti nagykövete. Jószéf Amrani a holokauszt-emléknap alkalmából rendezett megemlékezésen beszélt erről. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: minden keresztény, polgári értékrenden álló magyar család szíve mélyén hordozza zsidó honfitársai elvesztésének mély és örökké fájó emlékét. Izraelben megszólaltak a szirénák és két percre megállt az élet a holokauszt-napon.

Megszavazta a 94,2 milliárd forint osztalék kifizetését a Mol közgyűlése. A részvényenkénti osztalék 127 forint 50 fillér. A részvényesek jóváhagyták az igazgatóság jelentését a tavalyi pénzügyi teljesítményről. A közgyűlés újraválasztotta Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, mint igazgatósági tagot. Áldott Zoltán helyére Fasimon Sándort, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatóját javasolja a Mol az INA igazgatóságának új elnökévé, erről a horvát cégnek kell döntenie.

Az idén 23 forint osztalékot fizet részvényenként a Rába Nyrt. A részvényesek közgyűlése újabb 3 évre Pintér István vezérigazgatót választotta meg az igazgatóság elnökének. A Rába 2002 után tavaly fizetett először osztalékot részvényeseinek, miután 2016-ban lezárult a hitelmentesítési programja. Az osztalékot a társaság a tavalyi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékból fizeti ezer forintos névértékű részvényenként.

Több felderítő vadászgép is felszállt a NATO olaszországi támaszpontjairól Szíria irányába olasz sajtójelentések szerint. Washington még nem döntött a katonai csapásról, keresi a bizonyítékot arra, hogy a szíriai rezsim vegyifegyvert vetett be Dúma városában. Franciaország viszont bejelentette: bizonyítani tudja a vegyi támadást és az információk kiértékelése után dönt arról, hogy válaszcsapást hajt-e végre. London sem hozott még végleges döntést. Moszkva szerint nincs bizonyíték a nyugati vádakra. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet négy nyomozója a tervek szerint szombaton megkezdi a helyszíni vizsgálatokat.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×