eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
Taxi gépkocsik sora vár utasra a Keleti pályaudvar érkezési oldalánál. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

350-400 forinttal lehet drágább egy átlagos út tarifája

350-400 forint. Egy átlagos út tarifája ennyivel lehet több akár már idén nyártól annak, aki taxival közlekedik. Közvetlenül a húsvéti ünnepek előtt ugyanis erről állapodott meg a főváros a fuvarozókkal. A végleges döntést a közgyűlés mondja ki. A várható árak a cikk végén olvashatók.

Múlt héten Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kerekasztal-beszélgetést hívott össze, melyen a taxitársaságok képviselői, taxisofőrök, valamint a szakmai érdekképviseleti szervezetek, a BKIK Ipari Tagozat, a Budapest Közút és a BKK képviselői is részt vettek. A megbeszélésre azért került sor, mert a taxisok költségei egyre nagyobbak, ezért szükségük a tarifák díjának emelésére.

Még az érdemi tárgyalások megkezdése előtt az Európai Taxis Egyesület vezetői felálltak és kivonultak a tárgyalóteremből, jelezvén, hogy a továbbiakban nem kívánnak részt venni a szakmai egyeztetésen.

A Budapest Taxi képviselőjének kivételével a jelenlévők egyöntetűen támogatták a már korábban benyújtott tarifaemelés mértékét, így azt a főpolgármester-helyettes a továbbiakban egységes szakmai javaslatnak értékelte.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke az InfoRádió kérdésére beszélt arról is, hogy az elmúlt öt esztendőben nem csökkentek a díjak, amikor alacsonyan volt a benzin ára. Metál Zoltán szerint az üzemanyag ár az összes költségnek a 10%-át jelenti, tehát az összes költséghez képest elenyésző. Ezenkívül még vannak egyéb költségek is: járulékok, és az autó üzemeltetési költségei. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta:

"ma már 3 millió forint alatt nem lehet autót beállítani a forgalomba, hiszen mindenféle előírásoknak meg kell felelni."

Azt is fontos megjegyezni Metál szerint, hogy ezek az autók nincsenek ingyen. Senki nem kapja őket ajándékba senkitől, sem az önkormányzattól, sem az államtól, ezeket a vállalkozásoknak saját maguknak kell beszerezni, és a tarifából kell megteremteni a bevételeket, hogy a vállalkozások tudjanak működni - tette hozzá az Országos Taxis Szövetség elnöke.

A lehetséges új árak:

  • A 450 forintos alapdíjat 700 forintra szeretnék emelni.
  • A kilométerdíj 280 forint, ezt 300 forintra emelnék.
  • A percenkénti várakozási díj jelenleg 70 forint, ezt 75 forintra módosulna.

Ez azt jelenti, hogy egy 4 kilométeres átlagos út ára körülbelül 350-400 forinttal nőne

attól függően, hogy nappal, vagy éjszaka mennyit kell várakozni a piros lámpánál - emelte ki Metál Zoltán.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint erről már tavasszal szavazhat a Fővárosi Közgyűlés, és a nyári turistaszezonban már hatályba is léphetnek az új tarifák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×