eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk

A társadalmak jövőképességét kutatják magyar szakemberek

A társadalmi jövőképességről tartanak nemzetközi konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetemen, az eseményen neves külföldi előadók is részt vesznek.

A jövőképesség különböző társadalmi entitások – családok, városok, vállalatok, országok, karitatív szervezetek – azon képessége, hogy felkészültek az ismeretlen jövőre – mondta az InfoRádiónak Csák János, a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont szakmai vezetője, volt londoni nagykövet. „Amikor egy gyereket nevel az ember, akkor azért viszi el úszni, azért tanítja meg olvasni, azért tanítja meg a matematikára, hogy később

képes legyen azoknak a kihívásoknak megfelelni, amik adódnak az életben”

– vont párhuzamot a szakértő.

„A társadalmi jövőképesség projektnek az a célja, hogy felmérjük azokat a húrokat a hárfán, amiket meg kell zengetni, amelyek később az életben jól jöhetnek, hogy az ember túlélje, akár irányítani tudja, akár kiváltani tudja a változásokat” – fogalmazott Csák János. A kutatóközpont abból a feltételezésből indult ki, hogy

a béke és a biztonság alapfeltétele a jó emberi életnek,

amelyben kötődéseket alakíthatunk ki, önállóan dönthetünk a sorsunkról és gondoskodhatunk magunkról.

A szervezet szeretne létrehozni egy, a világ minden országára kiterjedő indexet, amelyhez – amerikai és kínai partnerek segítségével – olyan indikátorokat és jelzőszámokat keresnek, amelyek megmutatják, hogy egy-egy társadalom hol tart kötődések, gondoskodás megadásában, elégedettségben és biztonság, valamint a béke biztosításában. A módszerrel először országokat rangsorolnának, majd kisebb társadalmi entitásokat is vizsgálnának: városokat, vállalatokat és családokat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×