eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk

A szeszélyes időjárás ne vegye el a kedvét a szabadtéri programoktól

Négy nap alatt három évszak időjárása váltja majd egymást a hosszú hétvégén, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet kirándulással tölteni a szabadidőnket. Útvonalajánlatok túrázóknak.

A kéktúrázóknak azt javasoljuk, hogy keressék fel a Gerecsét.

A Dorog és Mogyorósbánya közötti szakasz körülbelül 20 kilométeres és 790 méter szintkülönbség leküzdését követeli meg a Nagy-Gete-Tokod-Öreg-kő útvonalon. Ha több napot szánnak rá, akkor elmehetnek Tardosig, vagy akár a Bodza-völgyig és Szárligetig is.

Pomázról a Kő-hegyet érdemes megcélozni

a Janda-ház, a Csikóvári panorámák és a Lajos-forrás érintésével. A Kőhegyen találnak egy szépen felújított régi turistaházat, ami a századeleji természetjárók szentendrei vezetőjéről, Czibulka János gyógyszerészről kapta a nevét.

A Pilisben a Csillaghegy-Nagy-Kevély-Pilisborosjenő útvonalon érdemes kirándulni.

Nézzék meg az egri vár másolatának romjait, amelyek az Egri csillagok 1968-as filmváltozatának forgatásából maradtak itt.

A Budai-hegységben mi az önök helyében

a Jegenye-szurdokot választanánk, mert ott van egy jókora vízesés, ami ilyenkor teljes bőségében csodálható meg.

A Vértesben Oroszlány és Mór között van egy szép túraútvonal.

A piros jelzést kell követniük, de mindenképpen tegyenek kitérőt a vértesszentkereszti apátság és a Gerencsérvár romjaihoz. Ez utóbbi a tatárjárás után épült, és inkább főúri lakótorony volt, mintsem vár, de még falu is tartozott hozzá, amiből viszont annyi sem maradt, mint a várból. A nevét a fazekasokról kapta, azokat ugyanis ezen a vidéken gerencséreknek hívták.

A sziklamászóknak a cseszneki ferráta útvonalak teljesítése kínál megpróbáltatást a hosszú hétvégére.

Sokan lebecsülik a magyarországi vasalt utakat, de rosszul teszik, mert némelyik kifejezetten nehéz, a Kőmosó-szurdokban kiépítettek pedig még szépek is.

A kerékpárosoknak azt javasoljuk, hogy menjenek el a Csepel-sziget északi részére, a Tassi-zsilip környékére.

Ráckevén megnézhetik a Savoyai kastélyt, a tűzoltótornyot és vízimalmot.

Teljesítménytúrák is lesznek a hosszú hétvégén.

Most rendezik meg a Veszprém Városismereti és a Zselici Gyalogtúrát, a Tatai Tavaszt, a Sárkányos Sétát, a Csiga-Bigát, a Lepkét, a Kincsemet, a Gete Trail-t, a Tavaszi Ébredést, a Budai Zöld Túrát, a Perczel Mór, a Nagy Lajos Király és a Márciusi Emléktúrát, valamint „A gyermekvasút nyomában" és a „Pilisi hétvége" elnevezésű versenyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×