eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Kell tartani kanyarójárványtól?

Kell tartani kanyarójárványtól?

Mennyire véd a vírus elleni vakcina, mi az igazság a mellékhatásokkal kapcsolatos hírekben, mi jelent előnyt Magyarország számára – többek között ezekről beszélt az InfoRádiónak Szlávik János infektológus.

A szenzációs hírek sokkal jobban terjednek az interneten, mint a tudományos felfedezések. Ezért szimpatikusabbak az olvasók számára az olyan áltudományos hírek, melyek szerint az oltás autizmust vagy Alzheimer-kórt okoz – mondta a az oltásellenességről Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Az oltások 99 százaléka semmilyen súlyos mellékhatással nem rendelkezik – hangsúlyozta a Szlávik János.

Magyarországon a szigorú oltási fegyelemnek köszönhetően közel 98 százalékos a kanyaró elleni védettség – tájékoztatott az infektológus. A maradék 1-2 százalék betegség vagy immunhiány miatt nem kaphatja meg a vakcinát. Őket a többiek oltottsága megvédi – tette hozzá.

Azokban az országokban, ahol a törvények nem olyan szigorúak mint hazánkban, súlyos járványok is kialakulhatnak. „Nagyon sok kanyarós esetet jelentettek Olaszországból, Svájcból, Kanadából” – emelte ki a Szlávik János.

Egy tizennégy hónapos gyermek azért kaphatta el mégis a betegséget, mert még nem kapta meg az oltást. A feltételezés szerint Erdélyből érkező látogatók fertőzték meg, az infektológus szerint van erre esély, járvány azonban nem lesz belőle, és a megbetegedett gyerek is meggyógyult.

Magyarországon kötelező a kanyaró elleni oltás, a két oltásból álló sorozat 90-95 százalékban életünk végéig tartó védettséget jelent a kórokozóval szemben – mondta az infektológus. 1969 és 1989 között csupán egy oltást adtak be, mely a tapasztalatok szerint nem okozott teljes védettséget, így a behurcolt betegséget egyes egészségügyi dolgozók elkapták. Emiatt felmérést végeztek, melyben megállapították, hogy csupán 85-90 százalékos volt közöttük a védettség, így a veszélyeztetetteket újra oltották, hogy az egészségügyi dolgozók teljes védettséggel rendelkezzenek a kanyaróval szemben – mondta Szlávik János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×