eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Kell tartani kanyarójárványtól?

Kell tartani kanyarójárványtól?

Mennyire véd a vírus elleni vakcina, mi az igazság a mellékhatásokkal kapcsolatos hírekben, mi jelent előnyt Magyarország számára – többek között ezekről beszélt az InfoRádiónak Szlávik János infektológus.

A szenzációs hírek sokkal jobban terjednek az interneten, mint a tudományos felfedezések. Ezért szimpatikusabbak az olvasók számára az olyan áltudományos hírek, melyek szerint az oltás autizmust vagy Alzheimer-kórt okoz – mondta a az oltásellenességről Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Az oltások 99 százaléka semmilyen súlyos mellékhatással nem rendelkezik – hangsúlyozta a Szlávik János.

Magyarországon a szigorú oltási fegyelemnek köszönhetően közel 98 százalékos a kanyaró elleni védettség – tájékoztatott az infektológus. A maradék 1-2 százalék betegség vagy immunhiány miatt nem kaphatja meg a vakcinát. Őket a többiek oltottsága megvédi – tette hozzá.

Azokban az országokban, ahol a törvények nem olyan szigorúak mint hazánkban, súlyos járványok is kialakulhatnak. „Nagyon sok kanyarós esetet jelentettek Olaszországból, Svájcból, Kanadából” – emelte ki a Szlávik János.

Egy tizennégy hónapos gyermek azért kaphatta el mégis a betegséget, mert még nem kapta meg az oltást. A feltételezés szerint Erdélyből érkező látogatók fertőzték meg, az infektológus szerint van erre esély, járvány azonban nem lesz belőle, és a megbetegedett gyerek is meggyógyult.

Magyarországon kötelező a kanyaró elleni oltás, a két oltásból álló sorozat 90-95 százalékban életünk végéig tartó védettséget jelent a kórokozóval szemben – mondta az infektológus. 1969 és 1989 között csupán egy oltást adtak be, mely a tapasztalatok szerint nem okozott teljes védettséget, így a behurcolt betegséget egyes egészségügyi dolgozók elkapták. Emiatt felmérést végeztek, melyben megállapították, hogy csupán 85-90 százalékos volt közöttük a védettség, így a veszélyeztetetteket újra oltották, hogy az egészségügyi dolgozók teljes védettséggel rendelkezzenek a kanyaróval szemben – mondta Szlávik János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×