eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Több pénz jut a hajléktalanok ellátására - a nap hírei

Újabb ötvenmillió forintot ad a kormány a hajléktalanok ellátására. Elfogadta a Fidesz-KDNP országos listáját a nagyobbik kormánypárt országos választmánya. Összefogást sürgettek az ellenzéki pártok a hódmezővásárhelyi polgármester-választás után. A nap legfontosabb hírei február 26-án.

Újabb ötvenmillió forintot ad a kormány a hajléktalanok ellátására, a pénzből egyebek mellett takarókat, hálózsákokat vesznek. A krízisidőszak kerettámogatása ezzel 410 millió forintra nőtt. A szociális államtitkárság közleménye szerint az országban a téli időszakban összesen 11 ezer 100 férőhelyen várják a hajléktalanokat. Tarlós István főpolgármester azt mondta: a budapesti menedékhelyek kihasználtsága 90 százalékos.

Jelentősen megugorhat, akár másfélszeresére is nőhet Magyarország napi földgázfogyasztása a héten várható rendkívül hideg miatt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője. Scherer Zsolt az InfoRádióban megerősítette, hogy az ellátás zavartalan. A hazai gáztárolókban 2 és fél milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre és az import is folyamatos.

Újabb szolgáltató, az ELMŰ-ÉMÁSZ hirdetett kikapcsolási moratóriumot az extrém hideg miatt. A cég közölte: vasárnapig nem kapcsolja ki az áramot a 60 napot meghaladó tartozást felhalmozó lakossági ügyfeleinél. Az E.On már korábban bejelentette, hogy egész hétre felfüggeszti a kikapcsolásokat.

Kijavították a Paksi Atomerőműben azt a hibát, amely miatt csökkent az 1-es reaktor teljesítménye. Kovács Antal, az erőmű kommunikációs igazgatója közölte: a turbina leállását egy szabályozószelep megszorulása okozta. A javítás után megkezdték a blokk teljesítményének emelését az 500 megawattos névleges szintre. A z Országos Atomenergia Hivatal közölte: a történteknek nincs hatása a nukleáris biztonságra, az esemény nem jelentésköteles.

Elfogadta a Fidesz-KDNP országos listáját a nagyobbik kormánypárt országos választmánya, az első három helyen Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Kövér László szerepel. Az ATV úgy tudja, hogy a miniszterek között Lázár János az első a listán – azaz az első 20-ban benne van –, őt követi Rogán Antal, és a többi kormánytag.

Összefogást sürgettek az ellenzéki pártok a hódmezővásárhelyi polgármester-választás után. Az MSZP és a Párbeszéd egyeztetésre biztatott a demokratikus ellenzéki pártok közötti választási együttműködésről. A Demokratikus Koalíció az MSZP után az LMP-vel is szeretne megegyezni a koordinált egyéni jelöltállításról. Az LMP elnöksége pedig megbízott egy delegációt, hogy választási együttműködésekről tárgyaljon az MSZP-vel és a Jobbikkal.

A Jobbik elnöke a választások előtt nem tart szükségesnek együttműködési megállapodást más pártokkal, utána azonban nyitott koalíciós tárgyalásokra az LMP-vel és a Momentummal. Vona Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában kizárta ugyanakkor az együttműködést az MSZP-vel és a DK-val. Úgy vélte: a választásokon az emberek el tudják dönteni, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt, akire szavazni érdemes.

Figyelembe veszi a Richter a nőgyógyászati készítményére vonatkozó átmeneti intézkedések várható negatív üzleti hatásait a tavalyi beszámolójában. A Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható dokumentumban az áll, hogy az üzemi és adózott eredmény előreláhatóan jelentősen elmarad a február 12-én közzétett éves eredménytől. Az Európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottsága február elején átmeneti intézkedéseket kezdeményezett a Richter Esmya nevű gyógyszerével kapcsolatban, mert négy páciensnél súlyos májkárosodást jelentettek.

Sikerült hosszabb távra stabilizálni a csecsemő- és gyermekellátás biztonságát a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban - közölte az intézmény megbízott főigazgatója. Kovács Lajos elmondta: a csecsemő- és gyermekosztályt a múlt héten azért kellett három napra bezárni, mert az osztályvezető főorvos családi okok miatt határozatlan időre nem tudta vállalni a munkát.

Elfogadta a nagykoalíciós szerződést a német Kereszténydemokrata Unió rendkívüli kongresszusa. Az új kormány csak akkor alakulhat meg, ha a szociáldemokraták péntekig tartó pártszavazásán is elfogadják a koalíciós szerződést.

Meggyilkoltak egy tényfeltáró újságírót Szlovákiában. A 27 éves Ján Kuciak és menyasszonyát saját családi házukban lőtték le. A rendőrség szerint a bűntett összefügg az újságíró munkájával. Ján Kuciak az egyik népszerű szlovák hírportál munkatársa volt és leginkább gyanús adóügyekkel foglalkozott; sajtóinformációk szerint korábban megfenyegették.

Az Egyesült Államokban nem fogadta be a legfelsőbb bíróság a kormány fellebbezését a bevándorló gyermeket védő program ügyéből. A program befejezéséről kiadott elnöki rendeletet januárban egy szövetségi bíró felfüggesztette. A Barack Obama előző elnök által indított program több tízezer olyan fiatalt véd meg a kitoloncolástól, akiket illegális bevándorló szüleik kisgyermekként vittek az Egyesült Államokba.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×