eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Három éves kor alatt hatékony lehet a korai fejlesztés

Három éves kor alatt hatékony lehet a korai fejlesztés

Az elmúlt héten rendezték meg a korai fejlesztés hetét a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatnál. Az eseményről és a területről Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója és Bíró Rita Zsófia gyógypedagógus beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

 Negyedik alkalommal rendezték meg a Korai Fejlesztés Hetét. A korai fejlesztés 2013-ban lett a gyógypedagógusok feladata, az eseményt azért hozták létre, hogy a szülők, a védőnők, a háziorvosok megértsék, hogyan tudnak a különböző ellátórendszerek együttműködni.

Hat éves korig van lehetőség korai fejlesztésre. Azok a gyermekek, akik ezt hat éves korukig igénylik, általában speciális nevelésre szoruló gyerekek, és sajátos nevelési életút előtt állnak. Rendkívül fontos, hogy a szülők megkapják ehhez a megfelelő segítséget és támogatást – hangsúlyozta Bíró Rita Zsófia. A kisebb gyerekeket pedig azt igyekeznek elérni, hogy óvodába kerülhessenek. Akik korai fejlesztésben vesznek részt, nem kerülnek óvodai nevelésbe: otthoni, illetve speciális ellátásban részesülnek, esetleg bölcsődében maradnak – tette hozzá a gyógypedagógus.

A korai fejlesztés attól komplex, hogy egyrészt a gyermekkel is sok területen foglalkoznak, másrészt a szülőket is támogatják – tájékoztatott Mosányi Emőke. Ahol egy súlyosan fogyatékos életút előtt áll a gyerek, ott a család mindennapjaira is befolyással lesz, óriási terhet jelent.

Az idegrendszer 3 éves kor alatt rendkívül gyorsan fejlődik, így, ha ekkor elkezdik a fejlesztést, hatékony megelőzést is jelenthet – emelte ki Bíró Rita Zsófia. A prevenciós gyakorlatokat sokszor nem is a gyógypedagógus végzi, hanem otthon maga a szülő – tette hozzá. 

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×