INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
miheil szaakasviliukrajnalengyelország
Álarcosok elrabolták Miheil Saakasvilit

Álarcosok elrabolták Miheil Saakasvilit

InfoRádió

Kijevben álarcosok elhurcolták Miheil Szaakasvilit, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzót, egykori grúziai elnököt. Az ukrán határőrség közölte, Szaakasvili jogellenesen tartózkodott ukrán területen, ezért szállították el.

  • A politikus ellen az ukrán főügyészség tavaly indított eljárást, mert azzal gyanúsítja, hogy erőszakos hatalomátvételre készült a 2014-ben megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve.
  • Miheil Szaakasvilit 2015-ben Petro Porosenko ukrán elnök Odessza megye kormányzójává nevezte ki, de miután megromlott a viszonyuk, tavaly megfosztotta őt ukrán állampolgárságától.
  • A volt grúz elnök szeptemberben visszatért Ukrajnába, ahol ellenzéki pártot alapított és több demonstrációt szervezett a kijevi vezetés ellen.

"Ez a személy jogellenesen tartózkodott ukrán területen, és visszaszállították abba az országba, ahonnan az ukrán törvényt megsértve megérkezett" - jelentette be most közleményben az ukrán határőrség.

A lengyel határőrség ugyancsak közleményben adta hírül, hogy Szaakasvili Ukrajnából Lengyelországba érkezett. "Figyelembe véve azt a tényt, hogy Miheil Szaakasvili az Európai Unió egyik tagországa állampolgárának a férje, az ukrán fél kérvényét (a befogadásról) pozitívan bírálták el" - írták. A közlemény szerint

az ukrán állami migrációs szolgálat fordult a volt grúz elnök visszafogadására vonatkozó kéréssel a lengyel határőrség parancsnokságához.

Szaakasvili holland felesége és két fia Hollandiában tartózkodik. A holland külügyminisztérium még decemberben közölte, hogy kész befogadni az egykori georgiai elnököt, ha úgy dönt, hogy elhagyja Ukrajnát.

Szaakasvili telefonon jelentkezett Varsóból - közölte a volt georgiai elnök bizalmasa, David Szakvarelidze Kijevben.

A pártja irodájának szomszédságában fogták el

Először a 49 éves politikus Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy "ismeretlen álarcosok" Kijevben elfogták, és a Boriszpil repülőtérre hurcolták Szaakasvilit. A hírről ukrán hírügynökségek is beszámoltak, és videofelvételt is közzétettek a történtekről.

Szaakasvilit az általa alapított Új Erők Mozgalma párt kijevi irodája melletti étteremben fogták el. Az álarcosok - az ukrán határőrség tagjai - három fehér, Volkswagen típusú kisbusszal érkeztek a helyszínre. Az UNIAN hírügynökség szerint fegyverek is voltak náluk.

  • Szaakasvili kilenc éven át, 2013-ig volt Georgia elnöke, majd a Viktor Janukovics oroszbarát elnököt megbuktató 2014. évi népfelkelés után Ukrajnában telepedett le, felvette az ukrán állampolgárságot, és 2015-2016-ban - Petro Porosenko szövetségeseként - Odessza megye kormányzója volt, amíg össze nem különbözött az ukrán elnökkel, akit széles körű korrupcióval vádolt meg.
  • Porosenko júliusban fosztotta meg ukrán állampolgárságától, amelyet 2015-ben adományozott neki.
  • Korábban georgiai állampolgárságától is megfosztották, így jelenleg hontalan.
  • Egy georgiai bíróság a minap háromévi börtönre ítélte a volt államfőt hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Ukrajnában azzal vádolják, hogy egy, az ukrán államfő elleni puccsot megkísérlő bűnszervezetet támogat.
  • Tavaly szeptember 10-én Szaakasvili több száz híve támogatásával erővel tört át a határőrökön a lengyel-ukrán határon.
  • A bíróság február 5-én utasította el a menedékjog elutasítására vonatkozó döntés elleni fellebbezését.
  • 2017 decemberében Kijevben őrizetbe vették, majd a tüntetések nyomán sikerült megszöknie az előzetes őrizetből.
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH