eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagyszabású mobilos csalás

Márkás mobiltelefonokkal üzletelő, Dél-Alföldről irányított bűnszervezet vezetőit és tagjait vették őrizetbe a pénzügyi nyomozók, a gyanú szerint több mint négymilliárd forint értékben üzleteltek a mobilokkal, miközben az áfát megpróbálták visszaigényelni, jogtalanul - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken

A gyanú szerint egy 25 éves és egy 51 éves szegedi férfi irányította a bűnszervezetet, amely Németországból és Ausztriából nettó értéken vásárolt márkás telefonkészüléket. A futárszolgálatokkal hozatott árut egy be nem jelentett budapesti telephelyen szortírozták, majd áruházak parkolóiban, illetve egy épületgépészeti és két biztonságtechnikai cégnél pakolták át a vevők gépjárműveinek csomagtartójába. Jellemzően lengyel és szlovák cégeknek értékesítettek. Egy-egy alkalommal 50-60 millió forint értékű telefonszállítmány is lapult a személygépkocsik csomagtartójában, illetve utasterében.

Annak érdekében, hogy az üzlet után Magyarországon jelentős áfát tudjanak visszaigényelni, belföldi számlázási láncolatot alakítottak ki, így csaknem egymilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. Nemcsak a hozzájuk köthető cégek nevében igényeltek vissza áfát, hanem ezt a lehetőséget biztosították épületgépészettel, illetve biztonságtechnikával foglalkozó társaságoknak is - tudatta az őrnagy.

A pénzügyi nyomozók több mint ötven helyszínen, az ország különböző pontjain foglalták le a bűncselekmény bizonyítékait. A kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, készpénzt és a frissen befutott telefonszállítmányt is lefoglalták. A kár a zár alá vett vagyontárgyakkal megtérülhet.

A bűnszervezet két irányítóját és kilenc társukat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként és őrizetbe vették őket.

A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság harminc napra elrendelte valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását. A Szegedi Járásbíróság nyomozati bírája szerint tartani lehet a 20 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmények elkövetésével gyanúsított terheltek szökésétől, illetve attól, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, valamint újabb bűncselekményeket követnének el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×