eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Igazi őstulkok élnek Budakeszin

Igazi őstulkok élnek Budakeszin

A most született kisborjúval együtt immár négy egyedből áll a vadasparkban található őstulok-állomány.

Az 1600-as évekig, amíg ki nem pusztult, őshonos volt az őstulok Magyarországon, vagyis ez a jelenleg fellelhető valamennyi magyar marhának az őse - mondta Jóba Katalin, a Budakeszi Vadaspark munkatársa az InfoRádiónak. 

A ma látható, a vadasparkban is élő állatok őstulok-rekonstrukciók, más néven Heck-marhák. Azért ez a nevük, mert az 1900-as évek első felében a német Heck-fivérek megpróbálták több szarvasmarha keresztezéséből rekonstruálni az egykori őstulkot.

Igazi őstulkok élnek Budakeszin

A Budakeszi Vadaspark munkatársa elmondta: az őstulkok nagyon izmos, erőteljes felépítésű állatok, melyeknek erős és vastag szarvuk van (a bikáknak és a teheneknek is). A színük pedig változó lehet, hiszen a kereszteztetéséhez többfajta marhát is kiválasztottak, így például a magyar szürkét vagy a bikaviadalokról ismert robusztus méretű szarvasmarhát is.

„Lupó és Lavinia – a bikánk, illetve az egyik tehenünk – egyértelműen feketés, míg Paulinánál már egy enyhe vöröses színezet is megjelenik, a kisborjú pedig nagyon szép tejkaramella színnel született”

– mesélte el Jóba Katalin.

Igazi őstulkok élnek Budakeszin

Hozzátette, hogy a lány kisborjú január közepén született, nevet azonban még nem választottak neki, mert egy éven belül a beltenyészet elkerülése és a helyhiány miatt el fog kerülni a Budakeszi Vadasparkból. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×