eur:
389.44
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kinyílik a világ az időseknek

Az Idősügyi Infokommunikációs Program keretében a kormány 1,2 milliárd forintot fordít az idősek életminőségét javító ötezer darab laptop, valamint életfunkcióikat figyelő eszközök beszerzésére.

A számítógépeken túl a kormány egy vészjelző állapotmérő karperecet is vett az időseknek – hívta fel a figyelmet az InfoRádió Családi hét című magazinjában Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa. Az eszköz célja, hogy életet mentsen, a pontos időn túl mutatja viselőjének élettani adatait. A rendszer SMS-ben és telefonon értesíti az előre megadott gondozót, ha az idős ember állapotában negatív változás áll be.

Kommunikációt is kezdeményezhetnek az órán keresztül, hiszen az órához kapcsolódik egy beltéri egység, mely 30 méteren belül biztosítja ezt. A karperec továbbá víz- és ütésálló, így zuhanyzás közben is használható, hiszen az időseket a legtöbb baleset a fürdőszobában éri – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Jeneiné Rubovszky Csilla hozzátette, hogy ötezer ember életminőségének javítására nem sok a programra szánt pénzösszeg. A nyugdíjasokat érintő intézkedéseket a társadalom kötelességének tekinti. Úgy véli, nincs az Európai Unióban még egy kormány, amely országos szinten támogatna hasonló programot.

A programot megelőzően készítettek egy országos reprezentatív felmérést, melynek segítségével megállapították, hogy leginkább a hátrányos helyzetű településeken lenne szükség államilag finanszírozott gépekre és internet-hozzáférésre.

A miniszteri biztos többnyire személyesen vesz részt az időseknek szánt eszközök átadásán, ahol meghallgatja a programban résztvevők történeteit. Egy egyedül élő idős vidéki asszony egy újonnan kapott laptop és az internet segítségével élő videós közvetítésben nézhette végig a tőle kétszáz kilométerre született dédunokája első fürdetését az Idősügyi Infokommunikációs Program keretében. Azóta eltelt két év, és recepteket gyűjt, Facebookozik és véleményeket ír az új eszközök segítségével. Sokuknak így nyílik ki a világ, hiszen nehezen tudják elhagyni otthonukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×