eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Aszódi Attila: nemhogy megtérül, hasznot is hozhat a paksi atomerőmű bővítése

Aszódi Attila: nemhogy megtérül, hasznot is hozhat a paksi atomerőmű bővítése

Megtérülhet, sőt, hasznot is hozhat a paksi atomerőmű bővítése, mivel jelentős mértékben csökken a következő évtizedekben az európai villamos energia termelési kapacitás - mondta Aszódi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár hozzátette, az üzemeltetéséhez lesz elég mérnök.

Jelentős hiány várható a villamos energia piacán a jövőben, ezzel számol a kormány a paksi projekt tervezésekor – mondta Aszódi Attila, a Paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.

„A mai európai villamosenergia-rendszerben van nagyjából egymillió megawattnyi termelőkapacitás, ez az összkapacitása. Ebből kilencszázezer megawatt van a kontinentális Európában, nagyjából hatszázezer megawatt van nagy erőművekbe építve. Részletesen elemeztük, hogy ezeknek milyen a koreloszlása, azt tapasztaltuk, hogy a következő tizenöt évben ebből a hatszázezer megawattnyi európai nagyerőműből ki fog esni százötvenezer megawatt.”

Vagyis a kapacitás egy jelentős része esik ki a termelésből – tette hozzá Aszódi Attila, aki beszélt a változás okairól is.

„Egyrészről az erőművek magas kora miatt, másrészről a klímavédelmi célkitűzések teljesítése következtében.”

A Nemzetközi Energia Ügynökség két hete tette közzé legújabb jelentését, amely szerint az Európai Unióban 2040-ig az egymillió megawattos kapacitásból ötszázkilencvenezer esik ki.

„Ebből egyébként háromszázezer megawatt megújuló kapacitás. Sokszor elfelejtjük, hogy amíg egy atomerőmű élettartama akár 50-60 év is lehet, egy szélerőműé tipikusan 20-25-30 év. Tehát az európai rendszerre vonatkozó energia ügynökségi elemzés is azt mondja, hogy hihetetlen nagy kapacitás fog kiesni a rendszerből.”

Ez a kiesés pedig növelni fogja a villamos energia nagykereskedelmi árát – tette hozzá a Paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.

„Azért nem aggódom, hogy ez a Paks II olyan piaci környezetbe kerülhetne, ahol ne tudna ez a beruházás megtérülni.”

Az Európai Bizottság jelentése szerint sem kérdés a megtérülés, sőt, hasznot is hozhat a bővítés - mondta Aszódi Attila az Arénában, hozzátéve, hogy az üzemeltetéséhez lesz elég mérnök és a munka már elkezdődött.

„Nem elsősorban energetikai mérnökökre vagy fizikusokra van szükség, hanem nagyon jó gépész-, villamos-, vegyész- és építőmérnökökre.”

Összesen 1100 emberre lesz szükség Paks II üzemeltetéséhez, a leendő munkatársak egy része már az egyetemeken tanul, utolsó éveit tölti a felsőoktatásban – folytatta Aszódi Attila.

„Azt a koncepciót építettük fel 2014-ben, amikor a megvalósítási szerződéseket kötöttük, hogy az üzemeltetői személyzet - nagyjából 1100 fő – derékhadát magyar instruktorok képezzék ki. Nagyon rövid időn belül Paks II fel fogja venni azokat az embereket, akiknek elindul a képzése. Ezek lesznek azok a szakemberek, akik megtanulják a technológiát, hogyan kell elindítani, üzemeltetni az erőművet, és megtanulják azt is, hogyan kell ezt a tudást átadni. Ők lesznek azok a magyar instruktorok, akik kiképzik azt a több száz mérnököt, akik ténylegesen működtetik a blokkokat.”

Már most 350-en dolgoznak a projektben, őket folyamatosan vették fel.

„Nem fog problémát okozni ennek a felfejlesztése a nagyjából ezer főre.

Remélem, hogy azok közül fognak kikerülni többek között az instruktorok, akik az egyetemi tanulmányaik vége felé járnak. Ehhez még aztán jön jó sok ember.”

Vannak, akik már megkezdték a felkészülést Oroszországban, Aszódi Attila szerint ezért sem lesz kritikus kérdés a mérnökök felvétele az atomerőmű működtetéséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×