INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

v4

migráció

illegális bevándorlás

közép-európa

szijjártó péter

Szijjártó Péter szerint jogosak a régió követelései az EU-val szemben

Infostart

Erős Európai Unióra van szükség, ez pedig nem lehetséges erős Közép- és Délkelet-Európa nélkül – húzta alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek és több balkáni ország külügyminiszterének találkozóján.

Az Európai Unió jövőjéről egyeztetettek görög kezdeményezésére Budapesten a visegrádi négyek, valamint Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Görögország, Románia és Bulgária külügyi delegációi. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint "erős Európai Unióra van szükség és egyetértünk abban is, hogy erős Európai Unió nincsen erős Közép- és Délkelet-Európa nélkül".

A tárcavezető úgy látta, hogy e térség jogosan támaszthat elvárásokat az EU-val szemben, így a schengeni övezet fennmaradását, a közép-európai energiabiztonság megteremtését és az uniós bővítési folyamat felgyorsítását.

A külügyminiszter a migrációra vonatkozó újságírói kérdésre leszögezte, hogy az illegális bevándorlás veszély jelent Európára, ezért ellentétes a kontinens érdekeivel.

"Mi az illegális bevándorlással kapcsolatban egyetlen egy álláspontot tudunk elfogadni, ez pedig az, hogy meg kell állítani, és az Európai Unió külső határainál kell megállítani, sőt ha még kijjebb tudjuk megállítani, az még jobb".

  • Hasonló állásponton volt bulgária miniszterelnök-helyettese, Valeri Simeonov, rámutatva, hogy országa is kerítést húzott fel a bolgár-török határon.
  • Nikolaos Kotzias görög külügyminiszter úgy látta, hogy nem szabad elengedni az emberséget ebben a helyzetben, ám felelősséggel kell döntéseket hozni, így az unió célja a migráció megállítása kell legyen.
  • Karl Erjavec, szlovén külügyminiszter az embercsempészek elleni erőteljesebb fellépést és a schengeni külső határok megerősítését szorgalmazta.
  • Jadranka Joksimovic, Szerbia uniós integrációért felelős minisztere pedig mindent átfogó megoldást sürgetett.

Kapcsolódó hang

Szijjártó Péter szerint jogosak a régió követelései az EU-val szemben
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018