INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

inforádió

aréna

bkv

budapest

metró

felújítás

bolla tibor

Az utasok harmada nem fér majd fel a metrópótló buszokra - hamarosan kezdődik

Az utasok harmada nem fér majd fel a metrópótló buszokra - hamarosan kezdődik

Infostart / InfoRádió

November 6-tól kezdődik a 3-as metró északi szakaszának felújítása, a pótlóbuszokra a számítások szerint csak az utasok kétharmada fér fel, ezért alternatív útvonalakat javasol a BKV - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bolla Tibor, a cég vezérigazgatója.

A november 6-án kezdődő felújítás alatt a 3 -as metró vonalán megoldott lesz a metrópótlás, de csak az utasok legfeljebb 60-70 százalékát tudják elszállítani - mondta a BKV vezérigazgatója.

„A hatvan, egy-két éves, csuklós busz a számítások szerint az utasoknak csak maximum 60-70 százalékát tudja elszállítani. A többi utas számára a 12-14-es villamosokat erősítjük meg: hosszabb kocsikkal és gyakrabban fognak közlekedni, illetve lesznek ráhordó járatsűrítések. Mi és a BKK is fog ajánlani alternatív útvonalakat az utasoknak.”

Bolla Tibor arról is beszélt, hogy novembertől milyen munkálatokat végeznek majd a vonal északi szakaszán.

„Megkezdődik az északi szakasz felújítása, a Dózsa György úti lesz az utolsó állomás, ami megújul. Az egész alagútra, Újpesttől Kőbányáig leszerződtünk, tehát le lesz zárva a Lehel térig teljesen a metró, ott megújul a teljes infrastruktúra. Ezt követi a középső és a déli szakasz alagút-felújítása.”

A BKV első embere elmondta azt is, hogy az autós forgalom számára milyen változásokkal jár majd a metró felújítása.

„A három sávból sajnos el kell venni egyet, így

novembertől csak két sávon lehet majd közlekedni a Váci úton.

Buszsávon fognak közlekedni a buszok. Hétvégén és éjjel egészen Kőbányáig, ahol lehet, buszsávok segítik a buszok közlekedését. Főleg az első időszakban közlekedési rendőrök segítik a forgalom irányítását.”

Bolla Tibor hozzátette: a jelzőlámpák előnyben részesítik majd a buszokat, továbbá a 12-es és 14-es villamosok közlekedését is segítik majd.

A BKV vezérigazgatója hangsúlyozta, a 3-as metró felújítása mellett az 1-es metró megújítására is szükséges figyelni az 1-es metró megújítására is. Magyar tervek alapján, magyar gyártósoron készülnek majd el a kisföldalatti új szerelvényei – tette hozzá a BKV vezérigazgatója.

„A kisföldalatti egyedi, ilyet nem gyártanak sorozatban, ezért ki kell építeni a gyártósorát, ezért alkalmas lenne a gyártására a magyar ipar. Nem is írható ki, hogy csak magyar cég pályázhat. Azt gondolom, hogy konzorcium fog összeállni. Mindenképpen először két prototípust gyártanak, amelyek próbajáratra indulnak. Olyan állapotban van a földalatti, hogy öt éven belül le kell cserélni a szerelvényeket. Haladékot nem tűr már a dolog. A prototípus gyártása után lesz egy tender és remélhetőleg a nyertes le is gyártja a járműveket.”

Bolla Tibor hozzátette a metrófelújítások mellett marad még pénze a BKV-nak busz és villamos beszerzésre is.

„Vannak még saját forrásaink buszvásárlásra.

Tervezünk a Volánbuszon keresztül vásárolni 30 darab magyar gyártmányú csuklós buszt a következő év első negyedévében. Folytatódnak a kötöttpályás felújítások, a villamosvonalak és a Nagykörút felújítását is folytatni kell.”

Budapesti Közlekedési Vállalat vezérigazgatója hozzátette a villamospályák felújításán túl a közeljövőben a BKK élni fog a CAF villamosok opciójának lehívásával is, tehát új spanyol járművekkel bővül a főváros tömegközlekedése.

Kapcsolódó hang

3-as metró felújítása
 
1-es metró, buszvásárlás
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018