eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Átadták a Herczegh Géza Emlékérmet

Átadták a Herczegh Géza Emlékérmet

Csütörtökön adták át a nemzetközi jogot kutató magyar jogtudós emlékére alapított Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet, amelyet idén Berkes Antal, a manchesteri egyetem fiatal oktatója kapott.

Berkes Antal angol és francia nyelven is elkészített, 800 oldalas művét Sonnevend Pál, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének vezetője méltatta az InfoRádiónak.

„Maga a munka egy több mint 800 oldalas könyv az emberi jogok alkalmazhatóságáról olyan területeken, ahol az államnak nincsen hatékony ellenőrzése” – mondta a nemzetközi jogász. Ilyenek lehetnek a háború vagy polgárháború sújtotta térségek. Bár az elmúlt években is kiváló nemzetközi jogi dolgozatok születtek, ezek közül is kiemelkedő és fantasztikus minőségű értekezést írt a fiatal jogtudós.

Az ELTE tanszékvezetője hozzátette, hogy a díjazott biztosan öregbíteni tudja majd a magyar nemzetközi jogtudomány hírnevét, és jó követője lesz Herczegh Gézának.

Berkes Antal külföldi elfoglaltsága miatt személyesen nem tudta átvenni a díjat.

A rendezvényen Kovács Zoltán, a Nemzetközi Büntetőbíróság bírája a hágai testület esélyeiről és kihívásairól tartott előadást.

Az ünnepségen jelen volt Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, aki a díj névadójának, Herczegh Géza jogtudósnak a lánya.

A Herczegh Géza hozzátartozói által létrehozott alapítvány emlékérem és ösztöndíj adományozásával kívánja elismerni és támogatni azokat a fiatal kutatókat, akik nemzetközi jogi témakörben elmélyült munkát végeznek.

Herczegh Géza 1928-tól 2010-ig élt, 1990-től a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1990-1993 között az Alkotmánybíróság elnökhelyettese volt, majd a hágai Nemzetközi Bíróság tagjává választották, ahol 2003-ig tevékenykedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×