eur:
392.73
usd:
367.67
bux:
66216.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nagy változás jön, szinte minden bírósági ügyet érint

Nagy változás jön, szinte minden bírósági ügyet érint

Nemcsak a polgári és közigazgatási perrendtartásról szóló törvény lép életbe, hanem új büntetőeljárási szabályozás is. A bírák felkészítése már az év eleje óta tart. Szinte minden bírósági ügyet érintenek a jövőre életbe lépő változások.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint a 2016-os és 2017-es évben folyamatosan jogszabályokat véleményeztek, mert január 1-jén lép életbe az új polgári perrendtartásról (Pp.) szóló törvény és az önálló közigazgatási perrendtartás, jövő nyáron pedig az új büntetőeljárási törvény. Handó Tünde hozzátette, évente 1,5 millió ügy érkezik a bíróságokra, így gyakorlatilag minden ügyet érint a változás.

Nemcsak a kódexek változtak, hanem ezekhez kapcsolódóan több mint száz másik jogszabály – hangsúlyozta a bíró. Mindez „ötezer bírót, titkárt, intézőt érint, akik szakmai támogatásra várnak, és több millió ügyfél van, akik

azt várják tőlünk, hogy a legmagasabb szintű tudással rendelkezzünk ezekről a kódexekről”

– tette hozzá.

Az elnök elmondása szerint emellett igazgatási kérdésekkel is kellett foglalkozniuk, hiszen a közigazgatási perrendtartáshoz kapcsolódóan nyolc kiemelt közigazgatási és munkaügyi bíróságot kell szinte újra felállítaniuk.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, tartani tudják az előírt határidőket, annak ellenére, hogy nagyon sok jogszabályt kell még módosítaniuk. Ezek nagy része még a parlament előtt van. „A Pp.-hez például vagy száz jogszabályt kell még módosítanunk, ezek a parlament előtt, jelenleg tárgyalás alatt vannak” – tájékoztatott az államtitkár, aki hozzátette, hogy az OBH minden új normaszöveggel kapcsolatban kifejtheti véleményét. Abban bíznak, hogy az új szabályozások hozzájárulnak ahhoz, hogy perek a jelenleginél hamarabb lezáruljanak.

Az új közigazgatási perrendtartás miatt kétszáz új bíróra van szükség, a pályázatot már meghirdette az OBH. A bírók képzése is folyamatos: a polgári perrendtartásról szóló, 1800 oldalas tananyagot 608 bíró készítette, mintegy két hónap alatt. Ezek a tananyagok, videófelvételek és hanganyagok okostelefonra is letölthetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×