eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Már érdemes beadatni a védőoltást

Már érdemes beadatni a védőoltást

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen.

Tavaly az ingyenesen rendelkezésre álló oltóanyagnak mindössze a fele fogyott el. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott szeretné, ha idén az összes 1,3 millió adag ingyenes oltóanyag elfogyna. Október végén kezdődik a kampányszerű oltási szezon. Az államtitkár ez alkalomból bejelentette: megérkeztek az influenza elleni ingyenes védőoltások a háziorvosokhoz.

 „Minden évben nagyjából januárban szokott kezdődni az influenzaszezon, ezért október végén szokott elkezdődni a kampányszerű oltás.”

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár azok számára is javasolta az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen.

Az influenza akár súlyos szövődményeket is okozhat – ezt már Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense mondta az InfoRádiónak.

Már érdemes beadatni a védőoltást

„Az influenza súlyos betegséget okozhat. A lappangási ideje 1-2 nap, de ilyenkor már fertőzhet. Magas lázzal kezdődik. Száraz köhögés, orrfolyás is jelentkezik. Később szövődménye lehet gyermekeknél arcüreg- és középfülgyulladás, felnőtteknél pedig akut hörgő- vagy tüdőgyulladás alakulhat ki. Akik nem kaphatják meg ingyenes a védőoltást, a családorvosuktól, foglalkozás-egészségügyi szakorvosuktól vagy más szakorvostól recepttel kaphatják meg. Minél előbb adassuk be, hiszen járvány idején már lehet, hogy késő lesz: már bujkál bennünk a fertőzés.”

 Az ingyenes oltás azoknak jár, akik a megbetegedés és annak szövődményei miatt különösen veszélyeztetettek – mondta Torzsa Péter.

„Ingyenes védőoltást kaphatnak a családorvosuktól azok, akik babát terveznek, krónikus betegségben – a cukorbetegségben, szív- és érrendszeri betegségekben, daganatos betegségben, vese- és májbetegségben vagy étkezési zavarban - szenvednek és a 65 év felettiek.”

Bár a járvány kialakulása csak januárra várható, az influenzafigyelő szolgálat október első hetében megkezdte működését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a 2017/2018-as influenzaszezonban 1351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×