eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nőtt a Fidesz támogatottsága, de a kormányváltást akarók többségben vannak

Nőtt a Fidesz támogatottsága, de a kormányváltást akarók többségben vannak

Egyértelműen nőtt a Fidesz támogatottsága az elmúlt három hónapban – hangsúlyozta a Závecz Research ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Závecz Tibor hozzátette, elsősorban az idősebbek körében, a 60 év felettiek közt nőtt a kormánypárt támogatottsága. Továbbá méréseik szerint népesebb lett a biztos pártválasztók csoportja.

A Fidesznek harmadik hónapja nő a támogatottsága, szeptember és október között 27-ről 30 százalékra bővült a tábora. A Jobbik híveinek aránya 12 százalék maradt. Az MSZP támogatottsága a múlt havi 10 százalékról 9-re csökkent. A Demokratikus Koalíciónak és az LMP-nek sikerült kissé erősödnie, 4-ről 5 százalékra emelkedett a táboruk.

Nőtt a Fidesz támogatottsága, de a kormányváltást akarók többségben vannak

Az előző hónapok 1 százalékos pártjai továbbra sem lettek népszerűbbek: ilyen a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd. Az őszi politikai évad kezdete aktivizálta a választópolgárokat, a pártot nem választók aránya 37 százalékról 33 százalékra csökkent.

A biztos pártválasztók csoportja népesebb lett, nagyjából a választópolgárok négytizede tartozik közéjük. Ebben a szavazói körben a Fidesz 45 százalékot ér el, a Jobbiknak 19 százaléka van, az MSZP 13 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazóknak 9 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 3 százalékára számíthat, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak – tájékoztatta az InfoRádiót a Závecz Research Intézet.

partok-tamogatottsaga-biztos-1200x900-2017.10

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének távozása bár nem forgatta fel alapjaiban a pártpreferenciákat, azért volt rá némi hatással. A szocialistáknak inkább a korábbi hónapokban szűkült a tábora, júniusban még 13 százalékon álltak, szeptemberig azonban 10 százalékra csökkent a népszerűségük. Botka László lemondását követően is csak kis mértékben romlott, 9 százalékra. Ezzel párhuzamosan, hosszú stagnálást követően megmozdult a DK tábora, és tovább folytatódott az LMP felfelé araszolása. Az elmúlt hetekben a népesség egészén belül mindkét párt 1-1 százalékpontot emelkedett.

Nőtt a Fidesz támogatottsága, de a kormányváltást akarók többségben vannak

Mindeközben a Fidesz egyértelműen erősödött, júliustól szeptemberig 24-ről 27 százalékra, most egyetlen hónap alatt 30 százalékra. A bővülés elsősorban az idős korosztályban figyelhető meg, a nyár közepe óta 60 év felettiek körében 17-ről 32 százalékra nőtt a kormánypárt támogatottsága. Látványos a Fidesz fővárosi térnyerése is: az elmúlt negyed évben 22-ről 37 százalékra emelkedett az itteni táboruk.

A kormányváltást akarók az elmúlt két hónapban valamelyest kevesebben lettek – 43-ről 41 százalékra csökkent az arányuk –, de még mindig relatív többségben vannak. Az ellenzéki szavazók – akik mindösszesen 2,6 millióan vannak – lényegében teljes mértékben felsorakoznak a kormányváltás mellett, és rajtuk kívül 700 ezer pártnélküli választópolgár szeretné, ha a Fidesz jövőre távozna a hatalomból. A kormány maradását kívánók csoportja népesebb lett, 32-ről 36 százalékra nőtt az arányuk. Közéjük tartoznak a kormánypárt hívei – 2,4 millió fő – s hozzájuk adódik még a pártokhoz nem kötődők, a bizonytalanok közül nagyjából 450 ezer fő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×