eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Érdekes dolgokhoz vezet a mostani pénzügyi perverzió

"Érdekes dolgokhoz vezet a mostani pénzügyi perverzió"

A negatív kamatok és a hitelállomány rekordmértékű megnövekedése miatt a visszarendeződésnek rengeteg vesztese lesz - mondta az Inforádió Aréna című műsorában a Hold Alapkezelő elnöke. Szabó László arról is beszélt, hogy az elmúlt nyolc év brutálisan kemény gazdaságpolitikájának és sok megszorításának pozitív hatásai már érezhetőek.

Az elmúlt évszázadokban nem volt arra példa a világban, hogy a kamaton a negatív tartományban legyenek, éppen ezért, ez a mostani helyzet igen különös – mondta Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke.

„Furcsa és szinte hihetetlen dolog, hogy valaki odaadja egy banknak a pénzét, és kevesebbet kap vissza, mint amennyit berakott.

Ez a pénzügyi perverzió mindent egy kicsit más megvilágításba helyez a piacokon és nagyon furcsa, érdekes dolgokhoz vezet.”

A különböző pénzügyi, vagy reáleszközöknek az áralakulásában meghatározó a kamat, vagyis minél alacsonyabb a kamat, annál magasabb akár az ingatlan, akár a részvény ára – magyarázta Szabó László.

„Nem véletlenül használtam a perverzió szót, rendkívüli eseménynek, nem normálisnak tartom.”

Azt nem lehet tudni, hogy mikor, illetve egyáltalán lesz-e visszarendeződés - tette hozzá.

„A folyamatos kamatcsökkenés régóta kezdődött, de előbb-utóbb véget ér. Míg a kamatok csökkenése az eszközárakra pozitívan hat, az emelkedés ennek pont az ellentéte, az mindig negatív jelenség. Nemcsak az eszközök-tulajdonosok számára, hanem a hitelfelvevőknek is, hiszen ha a kamat alacsony, egy felvett hitel kamatterhei nem jelentenek túl nagy problémát, de ha egy egyszázalékos kamat négyre emelkedik, az fájdalmas a korábbi időszakhoz képest.”

Vagyis a visszarendeződésnek rengeteg vesztese lesz, hiszen soha ilyen nagy GDP arányos hitelállomány nem volt még a világban – mondta Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke.

Az elmúlt nyolc év brutálisan kemény gazdaságpolitikája és a sok megszorítás pozitív hatásai már érezhetőek

– hangsúlyozta Szabó László.

A magyar gazdaságpolitika ki tudta használni az elmúlt években a globális kamatcsökkenés hatásait – mondta a Hold Alapkezelő elnöke.

„Főleg mivel devizahitelek voltak Magyarországon, ez azért nem volt magától értetődő, tehát ez mindenképpen nagy eredmény.”

Ezen kívül volt egy nagyon erős konszolidáció – folytatta Szabó László.

„Ezt nyilván a kormányzó pártok nem így hívták, de

brutális megszorítások voltak.

Sokat hallani arról, hogy a magánnyugdíj-pénztári pénzeket elvették, de arról kevesebbet, hogy a rokkant-, a korkedvezményes nyugdíjak megszigorításával a másik lábát is nagyon keményen megnyesték a dolgokat. Ezek hosszútávon nagyon sokat számítanak.”

A hitel visszafizetése mindig fájdalmas, de ezt levezényelték, ami nagyon fontos.

„Ennek köszönhetően ma sokkal jobb makróval indulunk neki ennek a konjunktúrának, mint korábban.”

Pozitívum még, hogy csökkent az adósságban a külső függőség. Ezzel párhuzamosan a politika a szükségesnél jobban beavatkozik az emberek életébe, az állam szerepe nagyon megnőtt.

„Az állam szerepének erősítésének, nem a szabályozásban, hanem a gazdasági szereplők tekintetében, több hátránya van, mint előnye.”

Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke azt mondta, ha vállalati szinten számít a jó hangulat, a megbecsültség, a viták megoldási módja, az, hogy az emberek szeretnek bemenni dolgozni, tudnak azonosulni a célokkal, akkor ezek a tényezők makroszinten is számíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×