eur:
395.08
usd:
370.92
bux:
65117.48
2024. április 19. péntek Emma
Obama-tanácsadókkal erősített Gyurcsány Ferenc pártja

Obama-tanácsadókkal erősített Gyurcsány Ferenc pártja

Újabb párt jelentette be, hogy külföldi kampánytanácsadóval készül a jövő évi választásokra. A Demokratikus Koalíció munkáját az Obama-kampányok tanácsadói segítik.

Közleményben jelentette be a Demokratikus Koalíció, hogy szerződött a Smoot Tewes Group nevű amerikai tanácsadó céggel a 2018-as tavaszi választásokra vonatkozó kampánystratégiájuk kialakításához. Mint írják: ez a cég az egyik legelismertebb amerikai demokrata tanácsadó társaság, amelyet a győztes Obama-kampányok legfontosabb alakjai alapítottak, mint Julianna Smoot, az Obama-alapítvány igazgatótanácsának tagja, Paul Tewes, az Obama-kampány önkéntesekért felelős szervezője, illetve Dan Kanninen, a cég kampányokért felelős társtulajdonosa. A megbízási díj havi 10 ezer euró, melyet a DK saját költségvetéséből finanszíroz – tette hozzá a Demokratikus Koalíció.

Nem a DK azonban az egyetlen magyarországi párt, amely külföldi kampánytanácsadókkal készül a jövő évi megmérettetésre. Az LMP nemrég szerződött Ron Werber izraeli kampánytanácsadóval, aki korábban az MSZP-t segítette. Szél Bernadett, az LMP nemrég megválasztott miniszterelnök-jelöltje korábban az InfoRádió Aréna című műsorában erről a következőket mondta.

"Nekünk van egy megrendelésünk a tanácsadók irányába, hogy milyen kampányt szeretnénk. Magyarországon a demokratikus tér szűkül, a demokratikus nyilvánosság tere is szűkül, azt látjuk, hogy nagyon nehéz elérni választópolgárokat, kemény munkára vagyunk felkészülve. Utcai jelenlétre van szükség, aktivistahálózatra van szükség, a tagjainknak egy olyan rendszerre van szükségünk, amely képes hatékonyan elérni a választópolgárokat" - mondta Szél Bernadett.

A Magyar Nemzet legutóbbi összeállítása alapján hivatalosan a DK-n és az LMP-n kívül egyik párt sincs kapcsolatban külföldi kampánygurukkal, ám a lap forrásai szerint nehezen elképzelhető, hogy a Fidesz Arthur Finkelstein halála után megszakított minden kapcsolatot a külföldi tanácsadókkal, így például az izraeli kampányguru amerikai kollégéájával, George Birnbaummal.

Megkeresésünkre a kormánypárt kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy politikusaik és munkatársaik rendszeres résztvevői az Európai Néppárt kampányszakmai tanácskozásainak. Európai partnereik mellett pedig hosszú évek óta állandó és jól működő munkakapcsolatban vannak az amerikai Republikánus Párt számos kampánytanácsadójával és szakemberével, ám azt Hídvéghi Balázs nem részletezte, hogy pontosan kivel.

A Jobbik sajtófönöke hívásunkra aláhúzta, hogy pártja csak hazai szakemberekkel dolgozik, az MSZP sajtófőnöke, Nyakó István pedig a Magyar Nemzet kérdésére válaszolta azt, hogy pártja környékén nincs külföldi tanácsadó, és nem is tervezik, hogy leigazolnak valakit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×