INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Így nézne ki a Római-part kompromisszumos védelme

Infostart / InfoRádió
A III. kerületi önkormányzat a kerítések nyomvonalában építené meg a római-parti mobilgátat. Puskás Péter alpolgármester az InfoRádiónak elmondta, az előzetes felmérés szerint a magántulajdonosok jelentős rész elvben beleegyezett, hogy a telkén épüljön meg a mobilgát.

A III. kerületi önkormányzat legfrissebb elképzelése szerint a vitatott római-parti mobilgát ugyanúgy a parton épülne meg, de hátrébb, nagyjából a kerítések vonalában, így a telkekből kellene elvenni annak érdekében, hogy a gát nyomvonalát ki tudják jelölni, viszont

a parti sétány és a rézsű meg tudna maradni a természetközeli állapotában

- tudta meg az InfoRádió Puskás Péter alpolgármestertől.

"Amíg nem derül ki, hogy ennek mik az előfeltételei, addig mi nem adunk ki tulajdonosi hozzájárulást más elképzeléshez. Ez a megoldás olyan kompromisszum lehet, amely megnyugtatja azokat, akik a partért aggódnak, és azt az elvet sem veti el, hogy ezt a területet meg kell védenünk az árvíztől" - mondta Puskás Péter.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán felkérte az eredeti mobilgát tervezőjét, hogy vizsgálja meg ennek a nyomvonalnak a jogosultságát. A kerület pedig pénteken úgy döntött, hogy megbíz egy szakcéget, amely tudja ebben a munkában támogatni a tervezőt.

Az új megoldáshoz a telkekből is el kell venni, amelyek állami és magántulajdonok. Ha kialakul az új nyomvonal, akkor kell majd leülni a tulajdonosokkal. Az alpolgármester elmondta, a tervezőiroda korábban már szerzett előzetes elvi hozzájárulást több mint kétszáz tulajdonostól, ami azt mutatja, hogy az ott lévő

tulajdonosok nyitottak arra, hogy akár a telkük részbeni feláldozásával történjen a védekezés

a parton. 

Mivel ez kiemelt állami beruházás, ezért ha valaki nem ért egyet a kisajátítással, nem tudja megakasztani a projektet, csak az összeget támadhatja meg a bíróságon.

Korábbi cikkeink:

Lányi András nyílt levele

A Fővárosi Közgyűlés döntése

Tüntetés volt vasárnap a Rómaiért

Kapcsolódó hang

Így nézne ki a Római-part kompromisszumos védelme
 


A címlapról ajánljuk